Folyamatosan csökken a cápák száma az óceánokban

A cápák kifinomult érzékszerveik révén minden szokatlant felfedeznek környezetükben, a túlhalászat világában ugyanezen képességük viszont veszélyt jelent.

Nathan Pacoureau, a Simon Fraser Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt írják, 1970 óta elképesztő arányban, 71 százalékkal csökkent az óceáni cápák és ráják globális populációja. Ennek fő oka a halászat. Előfordul, hogy direkt cápákra vadásznak, de gyakran járulékos fogás áldozatai, például tonhal halászat közben.

A szakértők 57 globális adathalmazt hívtak segítségül elemzésükhöz. A vizsgált 31 fajból 24-et a kihalás fenyeget, három pedig súlyosan veszélyeztetett. „Az elmúlt 50 év igen pusztító volt a globális cápapopulációkra nézve” – mondta Pacoureau.

A cápák és ráják esetében komoly problémát jelent, hogy – a halak többségével ellentétben – jellemzően éveknek kell eltelnie, mire az egyedek ivaréretté válnak. Az állatok ráadásul viszonylag kevés utódnak adnak életet. Mindez azt jelenti, hogy a populációk csak nagyon lassan tudnak regenerálódni.

Az 1950-es évek óta egyre több halászhajó járja a tengereket, a vízbe merített hálók pedig sokszor odavonzzák a cápákat és rájákat. Bár a klímaváltozás és a szennyezés is veszélyezteti az élőlényeket, a fő problémát továbbra is a halászat jelenti. Ezen állatok gyakran ökoszisztémájuk csúcsragadozójaként funkcionálnak, eltűnésük így beláthatatlan hatásokat gyakorolhat a táplálékláncra.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!