Mandulaműtét gyermekkorban

Forrás: Bethesda Gyermekkórház
Gyermekkorban a műtét javallatai nem egységesek, kórházanként is eltérőek lehetnek. Míg régebben nagyon gyakran történt mandula kivétel, addig napjainkban sokkal jobban körülírt esetekben kerül sor műtétre.

Miért lehet szükség a mandulaműtétre?

A jelentősen megnagyobbodott, megviselt, kráteres felszínű mandulák gyakran beszűkítik a garatot, ezáltal légzési akadályt, nyelési nehezítettséget okozhatnak. A visszatérő felső-, alsólégúti megbetegedések hátterében is állhat a megnagyobbodott mandula.

Mandulaműtétre általában a gyakran visszatérő gyulladások, -tüszős mandulagyulladás- tályogképződés esetén kerül sor. Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye az, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit, szerveit is megtámadhatják.

Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, vesegyulladást stb. Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani. Az a legjobb megoldás, ha a garatmandulák eltávolítására gyermekgyógyász és orr-fül- gégész közös döntése alapján kerül sor.

Műtét alatt és után

A mandulaműtét ma már intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy a műtét alatt a gyermek alszik, a légcsövébe egy tubust vezetnek, amelyen keresztül lélegeztetik. Az intubációs narkózis védi az alsó légutakat attól, hogy oda a műtéti sebből vér kerüljön be. A műtétet követő órákban javasolt a vér aspirációjának elkerülése miatt a beteget oldalára fektetni.

Az első néhány napban a fekvés, ill. nyugalom, valamint a nyakra helyezett hideg borogatás jelenti az utókezelést. A táplálék a műtétet követő 10 napig folyékony-pépes jellegű. Fájdalomcsillapításra a legtöbb esetben kúp ajánlott.

A mandula eltávolításának leggyakoribb szövődménye a vérzés. Ez felléphet közvetlenül a beavatkozás után is, vagy később, a műtétet követő napokban, amikor a seb helyén képződött lepedék leválik. Ezek a vérzések jelentősek is lehetnek, ezért azonnali orvosi ellátás szükséges.

A mandulaműtét utáni sebgyógyulás a kórházból való távozás után 8-10 nap múlva fejeződik be.
Ezen idő alatt a gyermek kíméletre és szülői felügyeletre, diétás étrend betartására szorul. A gyermeket a műtét utáni 1-2. napon szobában kell tartani, mozgását korlátozni kell, de nem szükséges ágynyugalmat rendelni számára. Lehetőleg ne kiabáljon, ne sírjon. Darabos, forró és fűszeres ételt ne fogyasszon, a torok-mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell, 8-10 napig csak toroköblítést végezzenek.

A fülbe kisugárzó fájdalmak előfordulhatnak, főleg evés közben és nyelés kapcsán. A fájdalmak csillapításra az életkornak megfelelő fájdalomcsillapítót alkalmazzuk. Fülészeti vizsgálat abban az esetben indokolt, ha a fájdalmak ezekkel a szerekkel önmagukban nem csökkenthetők.
A gyermek a műtét utáni 3. naptól a szabadban is tartózkodhat.

Ha gyermek véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, a gyermeket azonnal vissza kell vinni a műtétet végző osztályra, erre a célra az Országos mentőszolgálat segítségét is igénybe lehet venni. Ha gyermek panaszmentes – mint ahogy az legtöbbször lenni szokott –, a műtét után egy héttel közösségbe – iskolába, óvodába, bölcsödébe – járhat, azonban kívánatos a felmentése a testnevelés alól még két hétig, úszás alól pedig három hétig. Étkezésnél a gyermek se forrót, se fűszereset, se darabosat ne fogyasszon, a bőséges folyadékbevitel viszont nagyon fontos. A gyermek a műtét után fagylaltot fogyaszthat.

Forrás: Bethesda Gyermekkórház – dr. Szabolcs Andrea

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!