Matematikai modell segítheti a természetvédők munkáját

A szakértők több mint 3 ezer veszélyeztetett állatfajt ismernek, a sebezhető kategóriába pedig további több ezer élőlény tartozik. A kutatóknak egyelőre nincs módszerük arra, hogy felmérjék, mely fajok kerülhetnek veszélybe.

Egy friss tanulmányban a szerzők a fajok és ökoszisztémák stabilitásának átmenetiségére fókuszálnak, és egy olyan módszert mutatnak be, amellyel jobban fel lehet készülni a természet átalakulásaira. A kutatók egy olyan matematikai eszközt írnak le, amely segíthet meghatározni a veszélyeztetett populációkat.

Tessa Francis, a Tacomai Washingtoni Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint egy faj vagy az ökoszisztéma teljesen stabilnak tűnhet, majd bármiféle egyértelmű nyomás nélkül sebezhetővé válhat. Bizonyos esetekben az interakciókat és dinamikákat vizsgáló modellekkel meg lehet határozni olyan lépéseket, melyekkel elkerülhető az összeomlás.

Ying-Cheng Lai, az Arizonai Állami Egyetem fizikusa és mérnöke szerint a mexikói farkas remek példa azon veszélyeztetett fajokra, melyeknél bizonyos térségekben gyarapodást tapasztalnak, máshol viszont sebezhetőek maradnak. A ragadozó és zsákmányai közötti kapcsolat magyarázatot adhat az alfaj helyzetére: bizonyos térségekben csökken a prédaállatok száma, ami a farkaspopulációt is nagyban befolyásolja.

Laiék olyan matematikai modellt dolgoztak ki, amely a fentihez hasonló, az egyes állatok helyzetét befolyásoló tényezőkön alapul. Ilyen faktorok lehetnek az adott élőlény és más állatok közötti interakciók, illetve a vándorlás. Az adatok alapján a rendszerek fejlődési dinamikája a vártnál átmenetibb lehet, ami hol pozitív, hol negatív következményekkel jár. A cél az, hogy olyan stratégiákat találjanak, melyek a pozitív következményeknek kedveznek.

A szakértők úgy gondolják, hogy a modell helyes előrejelzései alapján a későbbiekben pontosíthatják a rendszert. Francisék bíznak benne, hogy matematikai modelljük hasznos lesz a természetvédők munkája során.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!