Az Alzheimer-kór három altípusát azonosították

Szerző: Medical Online
Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a demencia leggyakoribb formájának biológiai és patológiai manifesztációi az egyes betegekben igen változatosak.

Ez a kognitív funkcióvesztés gyorsaságát és a kezelésekre adott válaszokat egyaránt befolyásolja. A New York-ban működő Mount Sinai Icahn School of Medicine kutatócsoportja ezért több száz elhunyt beteg, valamint egészséges kontrollszemély agyi metszeteinek RNS-szekvenálásával, valamint a kórtörténeteket és képalkotó vizsgálatok eredményeit feldolgozó bioinformatikai módszerekkel az Alzheimer-kór egyes típusait vizsgálta.

Három molekuláris altípust különítettek el, amelyek életkortól és a betegség stádiumától függetlenül meghatározhatók voltak, és ezeket az alcsoportokat egy újabb vizsgálattal is visszaigazolták.

Az eredmények igen meglepőek és újszerűek. Például több korábbi kutatás is leírta, hogy a betegség kialakulását a fokozott immunválasz segítheti elő, ehhez képest a kutatók a betegek több mint a felének agyában nem találtak fokozott immunválaszra utaló jeleket a kontroll mintákhoz képest.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!