Ételmaradékok segíthették a kutyák háziasítását

Hogyan lehetséges, hogy az emberek végül háziasították a hasonló prédákra vadászó ragadozókat?

Egy friss tanulmány alapján a kutyák háziasításában kulcsszerepet tölthetett be, hogy húsmaradékokkal etették őseink a farkasokat. 14-29 ezer éve, a jégkorszak szélsőségesen kemény telei alatt ez hozzájárulhatott, hogy az állatok az emberekhez szokjanak.

Maria Lahtinen, a Helsinki Egyetem munkatársa és kollégái egyszerű energiaszámításokat végeztek. A kutatók arra adtak becslést, hogy mennyi energia lehetett azon húsmaradékokban, melyeket az emberek hagytak, és amiket a farkasok is fogyaszthattak a jégkorszakban.

A szakértők abból indultak ki, hogy amennyiben a telek során az emberek és a farkasok ugyanazon állatokra vadásztak volna, az emberek nem háziasították, hanem megölték volna a ragadozókat, hogy enyhüljön a táplálékért folytatott verseny. Az eredmények alapján ugyanakkor néhány prédát, így a menyétféléket leszámítva az állatok több fehérjét biztosítottak, mint amennyit az emberek el tudtak fogyasztani. Ez azt jelenthette, hogy a maradékot a farkasoknak adhatták.

Bár a tél során az emberek húsfogyasztása nőtt, hiszen a növények kevésbé voltak elérhetőek, őseink előnyben részesíthették a zsíros húsokat a fehérjében gazdag ételekkel szemben. A farkasoknak ugyanakkor éppen proteinre volt szükségük, így a két faj idővel összeszokott, a ragadozók pedig végül az emberek segítőivé váltak.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!