Vérszegénység is okozhatja a nem múló fáradtságot

Szerző: Pharma Online
Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa arra hívja fel a figyelmet, ha túl hosszú ideig tart a fáradtság, akkor meglehet, hogy vérszegénység áll a háttérben.

A vérszegénységnek több típusa létezik – ezek közül a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, melyre tünetek híján olykor csak vérvétel során kerül sor, de gyakori, hogy nem múló, nagyfokú fáradtság hívja fel rá a figyelmet.

Hogy mégis mi köze van a fáradtságnak a vérszegénységhez? Röviden az, hogy elegendő vörösvértest/hemoglobin híján a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, emiatt a szervezet nem képes tökéletes működésre, nincs üzemanyag. Ennek első tünetei közt a fáradtság szerepel, de gyanúra adhat okot a gyakori fejfájás, szédülés, sápadtság és a bőr/haj szárazsága is.

A meggondolatlan diéta eredménye is lehet

Vashiányos vérszegénység több okból is kialakulhat. Ilyen például a valamilyen felszívódási zavar, vérzések, fokozott vasszükséglet (pl.terhesség során), valamint a nem megfelelő táplálkozás.

Az új évi fogadalmak közül az egyik leggyakoribb az, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Az elhatározás jó, hiszen ezzel csökkenhető a túlsúly következtében kialakuló betegségek esélye (pl. diabétesz, szív-és érrendszeri betegségek), ám vannak, akik drasztikus diétába és a fokozatosságot, átgondoltságot mellőző edzésbe kezdenek. Ennek hatására pedig nagy eséllyel vashiány, később pedig vérszegénység lép fel, mivel így a szervezet nem jut elegendő vashoz (ez az oka annak is, hogy olyan gyakori a vashiány a vegetáriánusok között, mivel a vas az állati eredetű táplálékokból képes leginkább felszívódni).

A vas pótlásával visszanyerheti energiáját

Amennyiben laborvizsgálattal bizonyosságot nyer a vashiányos vérszegénység, fontos az állapot okának felderítése, valamint a vas pótlása – mondja Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Enyhébb esetben ez megtörténhet megfelelő étkezéssel (akár dietetikus segítségével), ám ha ez nem elegendő, úgy gyógyszeres terápia, esetleg vénás vaspótlás indokolt. A vasraktárak felöltésével a zavaró tünetek rövid időn belül megszűnnek.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!