Miért cserepesedik ki az ajkunk a hidegben?

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A téli, hidegebb hőmérsékletekkel egyszerre sokak életében megjelenik a kicserepesedett, kiszáradt ajkak problémája is. Ilyenkor a szájunkon található bőrréteg feszül, húzódik, kisebesedik, ami fájdalmas és látványnak sem túl kellemes. De mi az oka és mit tehetünk ellene?

Sokak számára ismerős a hidegben kicserepesedő ajkakkal járó kellemetlenség. Az ember ösztönösen próbálja megnedvesíteni, megnyalni a húzódó ajkakat, amitől csak még rosszabb lesz a helyzet. A jelenség oka az ajkak bőrében keresendő. Az ajkainkon lévő bőr ugyanis a legérzékenyebb, legvékonyabb területek egyike a testükön, ami ennek megfelelően szenzitíven reagál az időjárás változásaira.

Az ajkakban ugyanis, bár a vérellátásuk bőséges, nincsenek faggyúmirigyek, verejtékmirigyek, mint például az arcbőrünkben. Ezért nem izzad a szánk, és ezért marad viszonylag védtelen, hiszen nincs, ami zsíros réteggel vonná be, vagy ami nedvesen tartaná. Ez a tavaszi-nyári időszakban mindössze azt jelenti, hogy figyelnünk kell az ajkak fényvédelmére, de ősszel-télen több gondot okozhat. Ilyenkor a kinti hideg és a benti száraz, meleg levegő miatt az ajkak könnyen kiszáradhatnak. Ha pedig az ajkak bőre szárazzá válik, akkor könnyebben berepedezik, majd a repedések mentén ki is sebesedik. Ilyenkor már nemcsak húzódik a bőr, hanem kifejezetten fájdalmassá is válhat.

Súlyos betegség jele is lehet

Szerencsére ritkán, de a kicserepesedett, kisebesedett száj súlyosabb probléma jele is lehet. Kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatása vagy vitaminhiány miatt is. Ha vitaminhiányt jelez, akkor elsősorban a B2-vitamin vagy a vas hiánya lehet a háttérben. Legrosszabb esetben a kisebesedett száj lehet az ajakrák jele is. Ez a betegség elsősorban a sokat dohányzó, esetleg pipázó idősebb férfiaknál fordul elő, de kiváltó oka lehet az is, ha valakinek a száját tartósan erős napsugárzás éri. Az alsó ajkakon ritkábban fordul elő, mint a felső ajkakon.

Mit ne tegyünk a cserepes ajkakkal?

Vannak bizonyos fűszerek, illat- és festékanyagok, amelyek továbbronthatnak a kicserepesedett ajkakon. Ilyenek például a mentolt tartalmazó termékek, fogkrémek, rágók, ajakbalzsamok. Nők esetében azok a rúzsok, amelyek kifejezetten matt, fénytelen termékek, vagy extra hosszú, akár 12 órás tartósságot ígérnek, szintén erős szárító hatással bírhatnak. Ezeket érdemes kerülni a téli időszakban.

Az állandó nyalogatás mellett gyakori hiba, hogy sokan úgy érzik, hogy ha leradírozzák, ledörzsölik a kiszáradt szájukat, akkor hamarabb fog meggyógyulni. Valójában ezzel csak rontanak a helyzeten, így sokkal nagyobb eséllyel fog vérezni vagy elfertőződni a száj. Utóbbi esetben kialakulhat az ajakgyulladás, amikor gombás felülfertőzés jelenik meg a szájon, főleg a száj sarkaiban. 

A kicserepesedett ajkak megelőzése és kezelése

Szerencsére a probléma viszonylag könnyen megelőzhető, vagy ha már kialakult, akkor kezelhető. A kulcs a hidratálás, méghozzá belsőleg és külsőleg egyaránt. Az elegendő folyadékfogyasztás ebben az esetben is fontos, ez ugyanis belülről hidratálja a bőrünket, így az ajkak bőrét is ( amennyiben vizet iszunk, és nem például cukros üdítőket).

De ugyanilyen fontos a külső hidratálás is. Ez semmiképpen nem azt jelenti, hogy nyalogatjuk a szánkat, ezzel ugyanis csak rontunk a helyzeten. Az erre speciálisan kifejlesztett zsíros krémek, ajakápolók, ajakbalzsamok viszont hasznosak lehetnek. Törekedjünk arra, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyekben nincsenek felesleges színező- vagy illatanyagok, viszont sok E-vitamint tartalmaznak. Megfelelőek a méhviaszt, vazelint, kakaóvajat vagy különböző olajokat tartalmazó termékek is.

Télen is fontos a fényvédelem, különösen síeléskor. Ha egész nap a szabadban vagyunk, és a szánk egyszerre van kitéve a napsütésnek, a szélnek, az extrém hidegnek, akkor nem túlzás napfényvédőt és hidratáló balzsamot is használni, és a nap folyamán rendszeresen újra meg újra felkenni őket.

Forrás: Budai Egészségközpont

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!