A digitális fogászaté a jövő

2021. 01. 05.
|
A meglévő fogak megőrzésére kell nagy hangsúlyt fektetnünk – vallja dr. Vág János, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinika decemberben kinevezett új igazgatója, akinek tervei között szerepel egy speciális sürgősségi ellátási helyiség létrehozása a klinikán, ahol a fogfájdalommal bekerült betegek fogának megmentését célzó legkorszerűbb ellátást biztosítják.

A propedeutika az egyik kulcsfontosságú tantárgy a fogászati oktatásban, ezért annak megerősítését célozva hosszú távú tervként említette az új igazgató a képzés három szemeszterre való bővítését. Vág János fontosnak tartja a klinikai oktatásban egy olyan korszerű betegirányítási rendszer létrehozását is, amely szelektálja és osztályozza a betegeket. Bevezetésével minden hallgató a saját szintjének megfelelő nehézségű esetet látna el. Kiemelte még a digitális fogászat fejlesztését, valamint a családbarát munkahely szemléletének fontosságát.

Vág János az Élettani Intézetből került át a Konzerváló Fogászati Klinikára, ahol a klinika akkori vezetőjének, dr. Fazekas Árpádnak a hatására kezdett a szájüreg keringés élettanával foglalkozni – idézte fel. Szakvizsgáját követően Írországban, Dublinban molekuláris és sejtbiológiát tanult, elsősorban nyálmirigyekkel kapcsolatban, ezen kutatásait hazajövetele után itthon folytatta. A Parodontológiai Klinikával szoros együttműködésben parodontális lebenyek keringésével, sebgyógyulással foglalkozott, illetve különböző molekuláris markereket vizsgált. A magánszektorban eltöltött néhány év után, 2013 elején tért vissza ismét a klinikára, ahol 2015-től igazgatóhelyettesi feladatokat látott el.

A konzerváló fogászat a tömések készítésével, a szuvasodás okozta szövethiány helyreállításával foglalkozik, a részét képező endodoncia pedig a fogászatnak egy rendkívül dinamikusan fejlődő ága, amely a fog élő részének, a fogbélnek a megbetegedéseivel, valamint az eddig sikertelenül gyökérkezelt fogak gyógyításával foglalkozik. A mindennapi fogászat 80 százalékát ez a két tevékenység teszi ki amit, ha jól végzünk, akkor elkerülhető a fogpótlás – magyarázta Vág János, aki  részt vett a két éve bevezetett endodonciai szakképzés hátterének megteremtésében a klinikán. A gyökérkezelés az esetek 50 százalékában igen bonyolulttá válhat, a graduális képzés pedig nem ad elegendő teret és időt ezeknek a nehéz eseteknek az ellátására, megtanítására, ezért vezettük be a kifejezetten erre fókuszáló három éves szakképzésünket – fejtette ki az igazgató. Mint mondta, ma már rendelkezésre állnak olyan anyagok, amivel regenerálni lehet a fogbelet, és így elkerülhető a gyökérkezelés. Ez egy új területe az endodonciának.

A Konzerváló Klinikán – mint oktató intézményben – a fogászati kezelést fogorvostan-hallgatók végzik a klinikai gyakorlatok keretében, orvosi felügyelet mellett. Nagy forgalmú klinika a miénk, jelenleg 30 kezelő széken folyik a graduális oktatás, naponta száz körüli pácienst látnak el a hallgatók; az állományunk majdnem felét pedig rezidensek teszik ki, továbbá az ügyeleti rendszerben is a legforgalmasabb rész a miénk az épületen belül – sorolta. Vág János úgy véli, az egyik legnehezebb feladat a diagnózis, a prognózisbecslés és a nehézségi fok eldöntése, ehhez kellenek ugyanis a többéves tapasztalatok. Ennek könnyítésére tervei között szerepel a klinikai oktatásban egy olyan korszerű betegirányítási rendszer létrehozása, amelyik nagyon precízen szelektálja és osztályozza a betegeket. Ennek segítségével minden hallgató a saját szintjének megfelelő nehézségű esetet kaphat meg. Ehhez megfelelő számítógépes infrastruktúrára kiépítésére van szükség – magyarázta.  

Vág János kiemelte a propedeutikát, mint az egyik kulcsfontosságú preklinikai tantárgyat a fogászati oktatásban. Mint fogalmazott, kulcsfontosságú tárgy, ahol a fogorvostanhallgatókat felkészítik a klinikai fogászati tevékenységek nagy precizitást és fokozott kézügyességet igénylő gyakorlati szakaszaira. Szimuláció segítségével gyakorolják be a konzerváló fogászat legfontosabb klinikai lépéseit, amelyet azután a klinikai gyakorlatban is alkalmaznak, éppen ezért hosszú távú célként tűzte ki a tárgy jelenlegi kettőről három szemeszterre való bővítését.

Tervei között szerepel még az intézet fokozatos átállítása a digitális fogászatra, fontos, hogy a hallgatók is megtanulják a digitális mintavételt, hiszen ez a jövő – fogalmazott. 

Az intézetben folyó kutatásokról szólva két területet emelt ki: az ínyvérkeringéses vizsgálatokat, melyek keretében a műtéti lebenyek sebgyógyulását vizsgálják a Parodontológiai Klinikával együttműködve. Mint mondta, a diabéteszesek sebgyógyulása sokkal rosszabb a szájüregben, a többi között ezeket is vizsgálják, de a kardiovaszkuláris kórképek is kapcsolatba vannak az ínykeringéssel – sorolta. A másik fő kutatási irány a digitális fogászat, melynek egyik ága a tavalyi leginnovatívabb klinikai kutatómunka kategóriában Innovációs Díjat nyert újgenerációs fogászati azonosítási protokoll, amelynek során egy ún. intraorális szkenneléssel digitális lenyomatot képeznek a száj mintázatáról, ami egyedi jellegzetessége miatt jól használható humán azonosításra – magyarázta. A gyökérkezelések mikrobiológiai vonatkozásairól is folynak kutatások a klinikán, ahol egyre inkább előtérbe kerül az az új szemlélet, hogy hogyan lehet regenerálni a fogbelet gyökérkezelés helyett, ennek is szeretnénk megteremteni bizonyos kutatási alapjait – fogalmazott.

Vág János a Semmelweis Egyetem Családbarát Programjával összhangban fontosnak tartja a karrier és a családalapítás összehangolásának támogatását, éppen ezért mindenfajta segítséget igyekszik megadni a rezidenseknek, PhD hallgatóknak, illetve a szakvizsga előtt állóknak, hogy ne kelljen választaniuk a karrier és a gyermekvállalás között.

Forrás: semmelweis.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júliusi akció

Béres Magnézium 250mg + B6 filmtabletta

90 db

2 599 Ft

28,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 499 Ft

50 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Inofolic® mio-inozit és folsav tartalmú étrend-kiegészítő

60 tasak

9 899 Ft

165 Ft/tasak
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 999 Ft

199,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Salvequick Tyúkszemtapasz

6 db

549 Ft

91,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Gastropan gyomornedv-ellenálló lágy kapszula

14 db

2 499 Ft

178,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Linex Flora élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 899 Ft

103,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

1 999 Ft

15,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

5 199 Ft

28,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 399 Ft

34 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra Lubrikáló szemcsepp, tartósítószert nem tartalmaz

10 ml

2 999 Ft

299,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 399 Ft

139,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Wartner szemölcsfagyasztó aeroszol

50 ml

5 199 Ft

104 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

elmex® gél

25 g

1 999 Ft

80 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SIMPLIQ őszülés elleni sampon férfiaknak

150 ml

2 799 Ft

18,7 Ft/ml
Kozmetikum

Gengigel gél

20 ml

3 999 Ft

200 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Valeriana Relax gyógynövénykivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula

60 db

2 899 Ft

48,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Acneminum tabletta

30 db

2 149 Ft

71,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el