Tízéves halászati tilalom kezdődött a Jangce folyón

Szerző: MTI
Egy évtizedes halászati tilalom lépett életbe az Ázsia leghosszabb folyójának számító Jangce főbb vizein.

A Kína középső területeinek vizeit összegyűjtő Jangce Tibetből ered és Sanghajnál torkollik a Kelet-kínai-tengerbe. A folyó mentén fekvő területeken az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettek a Jangce védelmére.

Az erőfeszítések eredményeként a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik kutatóintézetének beszámolója szerint a folyóban 2020-ra megsokszorozódott a szardellafélék családjába tartozó Coilia nasus halfaj az előző évhez képest.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség közleménye szerint az előző években a folyó középső szakaszánál fekvő Hunan tartományban 39 illegális kikötőhelyet számoltak fel az ökológiai környezet helyreállítása érdekében. A tartományban továbbá 1300 hektárnyi területen végeztek erdősítést a Jangce partjainál. A Hunan északkeleti részén található Tungting-tó környékén a folyóvíz foszfortartalma 41 százalékkal csökkent 2019-re a 2015-ös állapottal összevetve.

A Jangce vízgyűjtőjében, egyben Kína legnagyobb édesvízi tavában javult a vízminőség, ennek köszönhetően 2019-ben több mint 246 ezer telelő vízimadarat figyeltek meg, ami az elmúlt tíz év legmagasabb száma volt. A halászati tilalom bevezetésével egy időben a folyó menti régiók több intézkedéssel igyekeznek gondoskodni a halászok megélhetéséről. Hunanban a tartományi kormányzat több mint 16 ezer halásznak – vagyis a dolgozni kívánók több mint 97 százalékának – nyújtott segítséget új munkalehetőséggel. A halászok számára továbbá egy kompenzációs alapot hoznak létre, amelyből egy erre kijelölt ügynökség értékelése alapján a munkájukhoz használt felszerelések – hajók, halászhálók – értékének megfelelően kártalanítják őket.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!