A bezártság és a D-vitamin-hiány ördögi köre

Szerző: Pharma Online
A „lakásfogságra ítéltség”, a home-office térnyerése, a szabadtéri sportolás és a szabad levegőn eltöltött idő csökkenése ahhoz vezethet, hogy napfény hiányában az emberek D-vitamin-szintje folyamatosan csökken, ez pedig különösen veszélyes annak az ismeretében, hogy a D-vitamin szerepet kap a légúti infekciók prevenciójában és leküzdésében.

Nem más ez, mint egy ördögi kör: a Covid19-cel szembeni „bezártsággal” történő védekezés a szervezet D-vitamin-szintjének csökkenését hozza magával, miközben az alacsony D-vitamin-szint növeli a légúti infekciókkal szembeni fogékonyságot.

A D-vitamin-szint és a légúti infekciók kapcsolata

Míg évtizedekkel korábban a D-vitamin hiányát elsősorban az angolkórral hozták kapcsolatba, ma már ismert, hogy a D-vitamin szerepe messzemenően túlmutat a váz- és izomrendszer működésében betöltött szerepén. Respiratorikus és kardiovaszkuláris kórképek, autoimmun és metabolikus megbetegedések, illetve különféle fertőzések egyaránt összefüggésben vannak a szervezet D-vitamin ellátottságával.

A D-vitamin akut respiratorikus fertőzések megelőzésében és kezelésében való alkalmazása az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is csukamájolaj adagolásával próbálták visszaszorítani azt, hogy az ipari dolgozók a náthaszezonban megbetegedjenek, és betegség miatt hiányozzanak a munkából.

Későbbi, 2007 és 2020 között publikált metaanalízisek − noha az eredmények meglehetősen heterogének − arra világítanak rá, hogy a D-vitamin szerepet tölthet be az akut légúti fertőzésekkel szembeni védelemben. A hatásmechanizmus nagy valószínűséggel a veleszületett immunrendszer funkciójának a támogatása, azaz − többek között − az antimikrobiális peptidek képződésének, illetve az autofágiának a serkentése lehet.

D-vitamin és Covid19

Felmerült a lehetősége annak, hogy a D-vitaminnal való optimális ellátottság a Covid19-cel szembeni védelemben is szerepet kaphat. A D-vitamin-hiány és a Covid19-cel szembeni fogékonyság közötti kapcsolatot erősíti az, hogy a súlyos lefolyású Covid19 és a D-vitamin-hiány rizikófaktorai jelentős átfedést mutatnak egymással. Az elhízás, az idős kor, a fekete vagy ázsiai etnikumhoz tartozás – mint rizikófaktorok – azt a hipotézist támasztják alá, miszerint a D-vitamin-hiányos állapot a Covid19-mortalitás és -morbiditás nagyobb kockázatával társul.

Az európai statisztikák is arra mutatnak rá, hogy a lakosság D-vitaminnal való ellátottsága statisztikailag igazolható kapcsolatban áll a Covid19-fertőzések előfordulási gyakoriságával és a kórkép okozta mortalitással. A 20 európai ország, köztük Magyarország bevonásával végzett vizsgálat negatív korrelációt igazol a lakosságra jellemző átlagos D-vitamin-szint és a Covid19-mortalitás és -morbiditás között (2020. április 8-a előtti adatok feldolgozása alapján). Az adatok rávilágítottak arra is, hogy Svájcban, Olaszországban és Spanyolországban, a Covid19 által különösen veszélyeztetett idősödő populációkban súlyosan alacsony a lakosság D-vitamin-szintje.

Szinte általános a D-vitamin-hiány

A D-vitamin szerteágazó szervezetbeni hatását felismerve – beleértve az akut légúti fertőzésekkel szembeni védekezésben betöltött esetleges szerepet is − érthető, hogy a D-vitamin hiánya miért az egyik legnagyobb egészségügyi probléma világszerte. Az adatok arra mutatnak rá, hogy a mérsékelt övben élők körében a lakosság 70−97%-ánál elégtelen D-vitamin-szint mutatható ki, illetve a lakosság – USA-beli adatok alapján – 40%-a D-vitamin-hiányállapottal küzd. Ismertté vált, hogy kik azok, akik a D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba tartoznak.

A D-vitamin-hiány rizikójának való kitettség fokozott a következő csoportoknál: újszülöttek; időskorúak (különösen többszöri elesés esetén); túlsúlyosak, elhízottak; életmódjuk miatt napsugárzást tartósan nem vagy nem megfelelő mennyiségben kapó személyek; terhes nők, szoptató anyák; csontlágyulásos, csontritkulásos betegek; krónikus máj- vagy vesebetegek; felszívódási zavarral rendelkező betegek; mell- vagy vastagbéldaganatosok; magas vérnyomásos betegek; krónikus szívelégtelenségben szenvedők; mellékpajzsmirigy-betegségben (szekunder hiperparatireózis) szenvedők; bizonyos gyógyszereket szedők (pl. epilepszia elleni gyógyszerek, anti-AIDS gyógyszerek, glükokortikoidok, fungicid gyógyszerek).

Aki alig van napfényen, az D-vitamin-hiányos

A D-vitamin-hiány rizikófaktorai között megjelenik a napfényhiánnyal társuló életmód is. Nem véletlenül, hiszen optimális körülmények között a humán szervezet D-vitamin-tartalmának körülbelül a 90%-a bőrben képződik az azt érő ultraibolya (UV) sugárzás hatására. Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy akik keveset tartózkodnak a napfényen, és nem vagy alig éri a bőrüket UV-fény (290−310 nm-es hullámhosszúságú komponensek), azoknál fokozott a D-vitamin-hiány esélye. Valamennyi tényező, ami a napfény-UV-expozíció csökkenését hozza magával, D-vitamin-hiányra hajlamosít. Itt említhető az irodai vagy egészségügyi dolgozók zárt térben való munkavégzése éppen úgy, mint a váltott munkarenddel vagy éjszakai műszakkal járó felborult napirend, ami következtében a nappalokat (napfényen tartózkodás helyett) alvással töltik a dolgozók. A napfény-expozíció csökkenését hozta magával a karanténos, kijárási korlátozásokkal terhelt, otthonról történő munkavégzést támogató pandémiás időszak is. Ilyen értelemben a Covid19-cel szembeni védekezés részeként sokaknál jelentősen lecsökkent a szabadban, napfényen eltöltött idő. Mindez – noha széles körű vizsgálatok ezt még nem számszerűsítették – a tavasszal egyébként is alacsony D-vitamin-szint további csökkenéséhez vezethetett.

A szabadtéri munkások D-vitamin-szintje magasabb, mint a zárt térben dolgozóké

Egy 2017-ben megjelent szisztematikus áttekintés egyértelműen rámutatott arra, hogy a zárt térben dolgozóknál és a váltott műszakos munkavégzésű személyeknél szignifikánsan magasabb a D-vitamin-hiány kockázata, mint a szabadtéren dolgozóknál. Míg a szabadtéren dolgozóknál mért átlagos 25-OH-D-vitamin-szint 66,7±16,7 nmol/l, addig az csak 40,6±13,3 nmol/l a zárt térben dolgozók esetén. A legalacsonyabbnak a váltott műszakban/éjszakai műszakban dolgozóknál bizonyult a D-vitamin-szint, esetükben az mindössze 33,8±10,1 nmol/l volt.

Útravaló

A légúti infekciók, köztük a Covid19 és a D-vitamin ellátottság közötti kapcsolat részleteiben való feltárása a jövő kihívása. A jelenlegi ismeretek alapján az optimális D-vitaminszint biztosítása az említett infekciók megelőzésében, kezelésében is kedvező hatású lehet. A lakosság alacsony D-vitamin-szintje szakmai irányelvek alapján történő szupplementációt tesz indokolttá. A D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba tartozók felismerése a célzott szupplementációt támogatja − ennek megvalósításában jelentős szerep hárul a gyógyszerészekre is.

D-vitamin-hiány megelőzése – a hazai konszenzus javaslatai mentén 

A D-vitamin pótlását szájon át szedhető D3-vitamintartalmú készítményekkel kell megoldani.

A D-vitamin hiányának megelőzése egészséges egyéneknél is indokolt. Esetükben szeptembertől áprilisig javasolt a D-vitamin szedése. Egészséges felnőttek számára napi 1500−2000 NE D-vitamin-adag javasolható.

A D-vitamin-hiány szempontjából rizikócsoportba tartozóknak (ld. felsorolás) egész évben, folyamatosan javasolt a preventív célú D-vitaminbevitel.

Túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél (testtömegindex; BMI >30 kg/m2) az egyébként szokásos adag duplája, azaz 3000-4000 NE/nap D-vitamin-dózis javasolt − folyamatosan, naponta szedve.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!