Megérkezett a koronavírus elleni oltóanyag Magyarországra

Szerző: MTI
A katasztrófavédelem szállítja a koronavírus elleni vakcinát a Dél-Pesti Centrumkórházból a többi budapesti és vidéki oltópontra.

A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya december 26-án lépte át a hegyeshalmi határt.

A Pfizer-BioNTech oltóanyagát elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba vitték, ezután az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállították. Az első magyarországi szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása. 2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Az emberi erőforrások minisztere a járvány elleni küzdelem egyik fontos lépésének nevezte az első Pfizer-BioNTech oltóanyagszállítmány megérkezését Magyarországra. Kásler Miklós Facebook-oldalán azt közölte, a tömeges oltási lehetőségre még várni kell, „de a mai napon egy fontos lépést tettünk meg a járvány megfékezése tekintetében”.
A garantáltan hatásos és biztonságos oltóanyag mindenki számára önkéntesen és ingyenesen lesz elérhető – hangsúlyozta a miniszter, aki egyúttal azt kérte: „Addig is tartsuk be a korlátozásokat és járványügyi szabályokat, vigyázzunk egymásra!”. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: az oltásnak semmilyen veszélye nincs. Az a kevés szövődmény – ami döntően helyi reakció – nem összehasonlítható azzal a tünetegyüttessel, amit az új típusú koronavírus okoz.

A rektor elmondta: a Semmelweis Egyetem klinikáin is – ahol az egészségügyi szakdolgozók és orvosok többsége szeretné az oltást – elkezdték beoltani az egészségügyi dolgozókat. Most azok kapják meg a védőoltást, akik közvetlenül a Covid-ellátásban dolgoznak az intenzív osztályokon és a sürgősségi betegellátásban, továbbá egyes speciális betegeket kezelő egészségügyi dolgozók.

Merkely Béla példaként említette, hogy számos olyan fertőzött van az intézményükben, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. Ismert, hogy az új típusú koronavírus súlyosbítja a koszorúér-betegséget, sokszor heveny szívizom infarktust, szívizom elégtelenséget okoz. Emellett számos olyan beteget is kezelnek a kórházban, akiknek tüdőfelülete súlyosan károsodott és emiatt műtüdő kezelést kapnak.

A rektor megjegyezte, amikor a „betegellátásában minden kézre szükség van, akkor valóban az egészségügynek kell elsőnek lenni”. Fontos, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztonságot adjanak azáltal, hogy 95 százalékos védettséget kapnak a vírussal szemben.

Az egészségügyi dolgozók rendkívüli módon helytálltak – mondta Merkely Béla, de figyelmeztetett: egy apró hiba is megbetegedést, súlyos betegséget, akár halált okozhat körükben. Ha az egészségügyi dolgozóknak hosszú időn keresztül kell minden nap helytállni, „akkor egyedül az oltás az, ami meg tudja őket védeni” – fogalmazott.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!