Szoptatási szabadság apáknak

2010. 10. 11.
Szerző: Szimpatika
Úgy nőttem fel, hogy otthon mindig azt hallottam: egy nő képes mindarra, amire egy férfi. Vannak azonban bizonyos dolgok, amit a férfiak nem tudnak megtenni, egyszerűen azért mert férfiak.

Az Európai Bíróság szeptemberben hozott ítéletében kimondta, hogy a spanyol apák jogosultak szoptatási eltávozást kérni.

A Luxemburgban székelő bíróság szerint, indokolatlan szexuális megkülönböztetés áldozatai a férfiak. A bíróság döntése azt kívánja elérni, hogy a korai gyermekkorban több időt tudjanak a szülők a gyermeknek szentelni.

A döntés csak az olyan esetekre vonatkozik, amikor az édesanya teljes munkaidőben dolgozik.

A spanyol apa Pedro Manuel Roca Alvarez kérte a bíróságtól a törvény megváltoztatását, mert nem engedélyezték számára a szabadságot, mivel gyermekének anyja egyéni vállalkozó volt. A bíróságnak még 2005-ben nyújtotta be keresetét a spanyol állam ellen, a döntés szeptember végén született meg.

Eszerint, a gyermek kilenc hónapos koráig az anya napi egy óra eltávozásra jogosult a munkahelyéről, hogy gyermekét gondozni tudja. Apák csak abban az esetben vehetik igénybe az eltávozást, ha az anya teljes munkaidőben dolgozik mint alkalmazott.

Magyarországon szerencsére a nők nagy része megteheti, hogy rövidebb-hosszabb ideig otthon marad a babájával.

De hogy alakult az elmúlt évtizedekben a szoptató nők száma?

A 60-as években Magyarországon a nők több mint 50%-a táplálta kizárólag anyatejjel gyermekét a szülést követő első három hónapban. Egyes években ez az arány majdnem elérte a 60%-ot. A mesterségesen (tápszerrel) táplált gyermekek aránya csak 5% körül mozgott.

A 70-es években az első 3 hónapban kizárólagosan szoptató édesanyák aránya 30% körülire esett vissza, míg a vegyes táplálás és a mesterséges táplálás 10-10 %-kal nőtt. Az ebben a szakaszban történő tápszerrel történő táplálás 1980-ban érte el csúcspontját, csecsemők több mint 16%-a kapott tápszert.

A nyolcvanas évek közepétől a szoptatás aránya ismét emelkedni kezdett és 1991-re a három hónapos korig történő kizárólagos szoptatás aránya elérte a 44%-ot. A mesterséges táplálás aránya 11,1% volt.

A szoptatást népszerűsítő programok, a bababarát szülészetek, valamint a szoptatás támogató civil kezdeményezések terjedését a szoptatási arányok jelentős növekedése követte a 90-es években. 1997-ben a 3 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya már 49. 6 % volt, s ez az arány 2003-ra 65,3 %-ra emelkedett.

Ezek a számadatok azonban kissé félrevezetőek voltak, mivel a kizárólagosan szoptatott csecsemők közé sorolták azokat is, akik tea, gyümölcslé pótlást is kaptak. A szigorúbb statisztikai adatfelvétel miatt a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya 2004-ben ugyan visszaesést mutat, de erről az 58%-ról tudható, hogy valóban csak a kizárólag szoptatott újszülötteket tartalmazza. A hazai kórházakban jelenleg az édesanyák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval magasabb arány mint az EU átlaga (60%). Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7% körül állapodott meg.

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint a gyermeket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel kéne táplálni. Ez az arány 2004-ben 36 százalék volt.

Forrás: Magyar Védőnők Egyesülete

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!