Szükségesek-e a terhesvitaminok?

2020. 12. 25.
Szerző: Pharma Online
|
Ha a várandósok igényeihez igazított multivitaminok szóba kerülnek, általában két nézet hívei csapnak össze: az egyik álláspont szerint nem multivitaminokra van szükség, hanem egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a másik vélemény szerint multivitaminok nélkül nem biztosítható a várandósok megnövekedett vitaminszükséglete. És persze ott van a folsavpótlás kérdése is.

Manapság már számtalan olyan multivitamin-készítmény található a patikák polcain, melyeket célirányosan várandósok számára fejlesztettek ki, maximálisan figyelembe véve a megnövekedett szükségleteket, illetve kifejezetten javasolják ezek szedését már a családtervezés időszakában is. 

Joggal merülhet fel már az elején a kérdés: miért nem elég a pozitív terhességi teszt után elkezdeni ezeknek a vitaminoknak a szedését? Ha nem vesszük figyelembe azt az – egyébként nagyon fontos – statisztikai adatot, mely szerint a terhességek jelentős része jóllehet nem tervezett, a pár végül mégis annak megtartása mellett dönt, akkor sem kerülhetjük meg azt a tényt, hogy a várandósok jelentős része általában a menstruációja kimaradásából értesül arról, hogy áldott állapotba került, ekkor pedig a terhesség első hetein már túl is van. Ráadásul éppen a magzati rendellenességek szempontjából az egyik legkritikusabb időszakon. Nem mindegy hát, hogy ezekben a hetekben az anya szervezete hozzájut-e a létfontosságú vitaminokhoz, elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek és egyéb fejlődési zavarok megelőzése szempontjából elengedhetetlen folsavhoz.

Bár kétségtelen, hogy manapság a párok már tudatosabban készülnek a várandósságra és a gyermekük érkezésére, mint elődeik – és erre szerencsére egyre több lehetőség is a rendelkezésükre áll, mint korábban –, a családtervezéssel és várandósgondozással foglalkozó szakemberek közül valószínűleg senkiben nem élnek utópisztikus elképzelések arra vonatkozóan, hogy mindenki teljes felelősséggel tenne meg mindent a problémamentes várandósság és egészséges gyermek születése érdekében. Nemrégiben hozták nyilvánosságra például egy ausztráliai vizsgálat eredményeit, melyben azt elemezték, hogy a várandósságot tervező párok mennyiben ismerik és tartják be a prekoncepcionális életmódbeli tanácsokat. A csaknem 300 megkérdezett válaszaiból az derült ki, hogy több mint egyharmaduk túlsúllyal küzd vagy elhízott, és a gyermeket tervező nők több mint fele számolt be az utóbbi 12 hónapban testsúlygyarapodásról, ami több mint kétharmaduknál meghaladta a 3 kilogrammot. Döbbenetes adat volt, hogy a nők túlnyomó többsége – több mint 90 százaléka! – nem alakított ki hosszabb távú tervet reproduktív életszakaszára, és a 25 évesnél idősebbek 16,8 százaléka még soha nem vett részt méhnyakszűrésen. A helyzet csak a terhességet aktívan tervezők esetében jobb valamelyest, hiszen e párok csaknem fele kért már tanácsot egészségügyi szakembertől a várandósságra való felkészüléshez, és 81 százalékuk kezdte meg folsav, jód vagy multivitamin szedését. Ám a teherbe eséssel aktívan próbálkozók körében is bőven van még mit tenni az egészségtelen magatartásformák kiiktatása terén, hiszen 7,3 százalékuk még az aktív családtervezés időszakában sem képes letenni a cigarettát, az utóbbi időben csaknem mindegyikük (több mint 85 százalékuk) fogyasztott alkoholt, ráadásul több mint felük jelentős mennyiségben.

És hogy hol van a legnagyobb szükség a fogamzás előtti időszakra való odafigyelést illetően, arra világított rá egy vizsgálat, melynek eredményeit májusban hozták nyilvánosságra: nem meglepő módon a fiatalabbak, az anyagilag hátrányos helyzetben lévők és a kevésbé iskolázottak között a legtöbb a feladat.

Egy ideális világban leginkább csak a folsavpótlásra kellene odafigyelni

Ha bárhol szóba kerülnek a sokféle vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó várandósvitaminok, akkor gyakran hangzik el az a népszerű érvelés, hogy ha a folsavpótlás biztosított, akkor ezen túl egyáltalán nincs szükség multivitaminokra, hiszen az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek megfelelő mennyiségben tartalmaznia kell ezeket a létfontosságú alkotóelemeket – és az egészséges táplálkozás várandósok számára egyébként is nyomatékosan ajánlott. A probléma ezzel „csak” az, hogy egy ideális világban – ahol mindenki tisztában van az egészséges étrend összeállításának szabályaival és hozzá is jut az ehhez szükséges alapanyagokhoz – ez valóban így is lenne, azonban nem élünk ideális világban. Ezért aztán így vagy úgy, de biztosítani kell az optimális anyai és magzati kimenetelekhez szükséges feltételeket, ha multivitaminokkal, akkor hát multivitaminokkal.

Számos terhességi kimenetel vonatkozásában elemezték már ezeknek a multivitaminoknak a hatásosságát. A vetélés kivédésében például nem bizonyultak eredményesnek a fogamzás előtt, illetve kora terhességben szedett „közönséges” multivitaminok, vassal és folsavval kiegészítve azonban (ami lényegében a várandós-multivitaminoknak felel meg) csökkenthető volt a vetélések előfordulása.

A várandósok vitaminpótlásának a kulcsa tehát a folsav, melynek a velőcső-záródási rendellenességek prevenciójában betöltött szerepéről többkötetnyi szakirodalmi adat született már, hazánkban leginkább dr. Czeizel Endre kutatásainak és felvilágosító munkájának köszönhetően. Arról azonban talán méltatlanul kevesebb szó esik, hogy a folsavnak jelentősége van egyéb fejlődési zavarok megelőzésében is. A vetélések számának csökkenéséről az imént már esett szó, de többek között egy nagy esetkontroll-vizsgálat is azt igazolta, hogy a várandósság első trimeszterében alkalmazott anyai folsavpótlással a magzati szívfejlődési rendellenességek, ezen belül a legsúlyosabb formák jelentős része kivédhető volt. A szerzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy folsavat nem tartalmazó „általános” multivitamin-készítményekkel nem mutatkozott hasonló preventív hatás. 

A mesterséges formában bevitt folsavpótlással szemben is felvethető lenne, hogy inkább nagy folsavtartalmú élelmiszerek fogyasztásával kellene biztosítani a várandósok folsavszükségletét. Bizonyos élelmiszerek (pl. hüvelyesek, spenót és egyéb zöld levelű zöldségfélék, brokkoli, spárga, avokádó, tojás, földimogyoró) valóban viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat, ám pusztán ezen az úton nem könnyű akkora mennyiséget bevinni, ami fedezi a napi szükségletet – különös tekintettel a várandósság alatt megnövekedett folsavigényre. Ezen túlmenően a megfelelő folsavbevitel megtervezése során nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a bejutott folsav biológiai hasznosulása milyen arányú, hiszen ez adja meg a szervezet számára valóban rendelkezésre álló mennyiséget. Ebből a szempontból is jó választás lehet a folsavigény étrendkiegészítőkkel történő – legalább részbeni – biztosítása, melyek készítése során különös figyelmet fordítanak a megfelelő biológiai hasznosulásra is.

Forrás: pharmaonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júliusi akció

Béres Magnézium 250mg + B6 filmtabletta

90 db

2 599 Ft

28,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 499 Ft

50 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Inofolic® mio-inozit és folsav tartalmú étrend-kiegészítő

60 tasak

9 899 Ft

165 Ft/tasak
Étrend-kiegészítő készítmény**

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 999 Ft

199,9 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Salvequick Tyúkszemtapasz

6 db

549 Ft

91,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Gastropan gyomornedv-ellenálló lágy kapszula

14 db

2 499 Ft

178,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Linex Flora élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 899 Ft

103,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

1 999 Ft

15,4 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

5 199 Ft

28,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 399 Ft

34 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra Lubrikáló szemcsepp, tartósítószert nem tartalmaz

10 ml

2 999 Ft

299,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 399 Ft

139,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Wartner szemölcsfagyasztó aeroszol

50 ml

5 199 Ft

104 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

elmex® gél

25 g

1 999 Ft

80 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SIMPLIQ őszülés elleni sampon férfiaknak

150 ml

2 799 Ft

18,7 Ft/ml
Kozmetikum

Gengigel gél

20 ml

3 999 Ft

200 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Valeriana Relax gyógynövénykivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula

60 db

2 899 Ft

48,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Acneminum tabletta

30 db

2 149 Ft

71,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el