Megtalálták a feltételezett kilencedik bolygó ikertestvérét

A távoli objektum hasonló pályát ír le, mint amilyen a Naprendszer feltételezett bolygójától is elvárható.

A HD106906 b jelű exobolygót 2013-ban észlelték a chilei Las Campanas Obszervatórium segítségével, akkor azonban még semmit sem tudtak pályájáról, éppen ezért a kutatók a Hubble űrtávcsőhöz fordultak. Az új vizsgálat eredményei alapján az égitest rendkívül távol kering kettős csillagától, nagyjából 730-szor messzebb, mint a Föld a Naptól.

Meiji Nguyen, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csapatával meglepődve tapasztalta, hogy a 11 jupitertömegű objektum milyen ferde, hosszúkás és távoli pályát ír le. Nguyen szerint a Naprendszer esetében nagyon furcsa lenne, ha az egyik bolygó mozgásának síkja ennyire eltérne a többiétől. A legfontosabb kérdés most az, hogy miként jöhetett létre az égitest különös pályája.

A csapat úgy gondolja, hogy az exobolygó a csillagaihoz közelebb alakult ki, a rendszer gázkorongja pedig utóbb beljebb terelte az objektumot. Innen aztán a kettős csillagok kilökték a bolygót, amely szinte ki is került a rendszerből, míg végül egy közelben elhaladó csillag stabilizálta pályáját.

Egyes szakértők szerint a Naprendszerhez is tartozhat egy hasonlóan távoli égitest. Ez az úgynevezett feltételezett kilencedik bolygó, melynek létezését egyes Kuiper-övbeli objektumok támasztják alá – néhány kisebb égitestrendszerünk külső régiójában olyan pályát ír le, amely egy nagy tömegű objektum gravitációs hatására utal. Bár egyelőre nincs közvetlen bizonyíték az égitest létezésére, ha valóban rendszerünkben bujkál, úgy a HD 106906b-hez hasonlóan mozoghat.

Nguyenék célja az, hogy a későbbiekben tovább elemezzék az exobolygót, illetve annak rendszerét.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!