Antibakteriális kesztyűt fejlesztettek ki

Szerző: MTI
Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére.

A fertőzéses megbetegedések hatalmas kockázatot jelentenek, gyors terjedésük legfőbb oka a személyes kontaktus mellett azon felületek érintése, amelyeken a kórokozók hosszú ideig fertőzőképesek maradhatnak. Az egyetem Márk Lászlót, a PTE Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatóját idézve hangsúlyozta: felületfertőtlenítésre általában etanolt, izopropil-alkoholt vagy hidrogén-peroxidot használnak. Ezek hatékonyan csökkentik a csíraszámot, de a hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki.

„Az együttműködéssel olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát sikerült kifejleszteni, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását” – hangsúlyozta a szakember.

Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője az egyetem közleménye szerint azt mondta: a cég eredeti elképzelése az volt, hogy a pandémia idején segítsen az embereknek „a gumikesztyűk leváltásában”. Így született meg a hazai és a nemzetközi piacon is keresetté vált fertőtleníthető bőrkesztyű, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával a PTE-vel együttműködve sikerült továbbfejleszteni.

Piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre. Az egyetem kitért rá, a kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek. Azokat a PTE szakemberei az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján laboratóriumokban vizsgálták meg, tesztelték antibakteriális hatását, az impregnált felület fizikai, kémiai kopásának mértékét. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!