Kimozdulna otthonról? Megmondjuk mit csináljon!

2010. 10. 09.
Szerző: Z.Zs.
A nyári nagy melegek elmúltak, és a csípős hidegek még nem érkeztek meg. Itt az idő hogy felkerekedjen a család kirándulni. Tippjeinkkel segítséget szeretnénk nyújtani, mire figyeljenek oda, hogy jó emlék maradjon a közös időtöltés.
Az egyik legfontosabb kérdés, miben menjünk és mit vigyünk magunkkal.

A legfontosabbak: túracipő, mely vízálló, réteges öltözködés, egy bővebb nadrág, széldzseki, és egy kényelmes hátizsák.

Pár órás túrára nem érdemes a fél háztartást magunkkal cipelni, de bizonyos dolgok szinte elengedhetetlenek.

A cipő legyen vagy bakancs, vagy terepfutócipő. A legfontosabb, hogy vízálló legyen és kényelmes. Enélkül rémálommá válhat a kirándulás. Mindenképp pakoljunk be váltózoknit a hátizsákba. Léteznek speciális túrazoknik, ezek 1500-400 ft-os áron kaphatóak.

A nadrág legyen hosszú, és kényelmes. Ma már számtalan túranadrág létezik, de a jó öreg mackónadrág is megfelelő.

Mindenképp legyen nálunk elég víz. Ez legalább 1,5 litert jelent személyenként.

Biztos ami biztos, kerüljön be a hátizsákba elemlámpa.

Nem maradhat otthon a kullancsriasztó.  A tévhittel ellentétben nem a fákról ugranak ránk, hanem az aljnövényzetről, illetve cserjékről másznak ruházatunkra, bőrünkre. Legegyszerűbb védekezés, hogy erdőbe zárt ruházatban megyünk, vagy legalábbis hosszú szárú nadrágban. Hatásos védekezési forma a különböző kullancsriasztók használata, arra azonban mindig figyeljünk, hogy ezek nem védenek egész nap, csupán 2-5 órán át (típusa váltogatja) és egy hosszabb túrán, kiránduláson többször meg kell ismételni a felvitelét.

Ha megéhezünk ( és meg fogunk, az garantált ) együk a jól bevált szendvicset. Könnyen romlandó ételeket nem érdemes csomagolni, a legjobb ha könnyen emészthető ételeket fogyasztunk.  Édességek helyett csomagoljunk aszalt gyümölcsöt, vagy müzliszeletet. A csomagolóanyagokat ne dobjuk el az erdőben, hisz mi se akarunk később szemétkupacok közt sétálgatni.

Kutyánkat csak akkor vigyük magunkkal, ha százszázalékosan visszahívható. Mindenképp legyen rajta biléta telefonszámunkkal. Őt túra előtt szintén be kell fújni kullancsirtóval. Jó tudni, hogy rájuk nem csak a Lyme kór veszélyes, hanem a Babesia is. Ennek tünete a sötét vizelet, bágyadtság, láz. Ha ezt tapasztaljuk túra után, irány az állatorvos. A Babesia ha nem kezelik időben halálos is lehet.

A túrát, főleg ha kezdők vagyunk erősen ajánlott fizikai állapotunkhoz mérve megtervezni.. Fontos, hogy soha ne térjünk le a turistaútról, mert eltévedni akárhol el lehet.

Ha unjuk a cél nélküli túrázást, nekünk találták ki a geocaching nevű játékot. Egyetlen dolog kell hozzá egy GPS berendezés. A lényege, hogy a  valahol a természetben ládák vannak elrejtve , amiknek a koordinátái a neten megtalálhatóak.. Ezeket kell megkeresni  Ha megtetszett:: www.geocaching.hu

Szép időben vadregényes hely a Rám szakadék. Ez Dobogókőről vagy Dömös felöl közelíthető meg legkönnyebben. Esős időben erősen ellenjavallt. Az út egy patakmederben halad, kisbabával nem ajánlott, de nagyobb gyerekek számára rettentő izgalmas.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban számos vezetett túra várja a madarak szerelmeseit. Itt akár 2 napot is érdemes időzni, annyi látnivalót kínál a park, pusztai állatparktól a Tisza tavi vizisétányig.Programok 500-2000 Ft-ig.

Az Aggteleki Nemzeti Park szintén egész napos programot kínál. A barlangon kívül jó pár tanösvényt találunk, ezek általában 3-10 km hosszúak. Megcsodálható itt Magyarország egyetlen hucul ménese, vagy a Szalamandraház is.  Gyerekesek válasszák a Fürkész ösvényt, ahol az út során egy kedves fürkészdarázs ad feladatokat vagy mesél a tájról.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!