Amit a magzati alkohol szindrómáról tudni kell

A felnőtt társadalom nagy részének életében jelen van az alkoholfogyasztás kisebb-nagyobb mértékben, a terhes nők alkoholfogyasztása azonban igen súlyos következménnyel járhat a születendő gyermekre, hiszen magzati alkohol szindrómát okozhat.

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

Bár ezzel a ténnyel a kismamák többsége tisztában van, hazánkban évente mégis legalább 300 gyermek jön a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt kialakuló magzati alkohol szindróma tüneteivel.

Okok

Amikor egy várandós asszony alkoholt fogyaszt, az könnyen átjut a placentán keresztül a magzatba. Az éretlen magzati máj nem képes az alkohol lebontására, így az felhalmozódik a magzati szervekben és a magzatvízben is, megakadályozva a megfelelő táplálékok és oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez.

A károsító hatás az első három hónapban a legnagyobb, amikor a mama talán még nem is tudja, hogy gyermeket vár. A kockázat igen magas, ha az anya nagyivó. Ugyanakkor a várandósság bármely szakaszában károsnak bizonyul az alkoholfogyasztás a magzatra.

Mivel a magzat szervezete nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, a placentán átjutott alkohol, annak mennyiségétől, rendszerességétől függően különböző mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban az idegrendszerét.

Számos vizsgálat tanulmányozta, hogy mennyi az a legkisebb alkohol mennyiség, amit egy terhes édesanya elfogyaszthat anélkül, hogy károsítaná születendő gyermekét. A tanulmányok eredménye alapján már napi 2 egység alkohol (ami 2 dl borral egyenlő) rendszeres fogyasztása is enyhe károsodást okoz, általában kisebb születési súllyal születik a gyermek.

Tünetek

A magzati alkohol szindróma változatos, széles skálán mozog az enyhe formától a súlyosig, amelynek hátterében az elfogyasztott alkohol mennyisége, minősége és rendszeressége, ideje, időtartama, illetve az anyai állapot (májfunkció) áll.

A magzati alkohol szindróma egy veleszületett többszörös rendellenesség, amely számos szervi károsodással jár.

Három fő tünete van, amely a megszületést követően válik szembetűnővé. A jellegzetes arc (kis fejkörfogat, pici szemek, belső szemzugot fedő bőrredő, az orr és a felső ajak közötti bemélyedés – filtrum – elsimultsága, vékony felsőajak, lelapult arcközép, mélyen ülő fülek, a fülporc szegényesen formált, alacsony homlok); a növekedés elmaradása (magzati korban kezdődő és születés után folyamatosan fennálló növekedési elmaradás a testhosszban, testsúlyban); és talán a legfontosabb a központi idegrendszert érintő eltérések (mentális retardáció, tanulási nehézségek, figyelemzavar, viselkedészavarok, koordinációs zavarok, beszédzavar, látás- és hallássérülés). Előfordulhatnak még szívfejlődési betegségek, végtag rendellenességek is. A diagnózishoz a fent felsorolt jellegzetes eltérések vezetnek. Gondozásuk komplex feladat.

Összefoglalva azt mondhatjuk el és azt tanácsoljuk, hogy aki családot tervez, illetve még nem tudja biztosan, hogy várandós-e, vagy már a szíve alatt hordja a gyermekét, az inkább tartózkodjon az alkoholfogyasztástól. Terápia erre a betegségre nincs, csak kezelni tudjuk és segíteni a gyermeket, hogy teljesebb élete legyen, tehát a legfontosabb a megelőzés, a prevenció.

Forrás: Heim Pál Gyermekkórház – Dr. Szamosújvári Judit

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!