Felgyorsítják a daganatos betegek vizsgálatát Budapesten

Szerző: Semmelweis Egyetem
7 napon belül időpontot, 3 napon belül leletet kaphatnak a betegek. Külön telefonos központon keresztül, illetve emailben kérhető időpont a Semmelweis Egyetemen azon betegek CT- és MR-vizsgálatára, akik a budapesti onkológiai program keretében kapnak beutalást.

Fontos, hogy az érintetteket ne riassza el a járványhelyzet a vizsgálatokon való részvételtől, hiszen a daganatos betegségek gyógyításának kulcsa a mielőbb diagnózis – emelte ki dr. Maurovich Horvat Pál, az egyetemi vizsgálatokat koordináló Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

Külön telefonos és a világhálón is elérhető diszpécserközpontot, ún. Budapest onko-vonalat hozott létre a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája (OKK) a Fővárosi Önkormányzat onkológiai programjának beindítása kapcsán. A Semmelweis Egyetemre beutalt fővárosi lakosok, ill. a beutaló orvosok egy központi telefonszámon vagy email-címen kérhetnek időpontot a CT-és MR-vizsgálatokra, onkológiai jellegű megbetegedés gyanúja és korszerű képalkotó vizsgálat szükségessége esetén. A vizsgálatra 7 napon belül sor kerül, a leletet a beteg további 3 napon belül kézhez kapja, ezzel a kivizsgálási idő jelentősen csökken – mondta el dr. Maurovich Horvat Pál, az OKK igazgatója.

A 06 20 825 8827-es telefonszámon Siraki Krisztina koordinátor fogadja a hívásokat hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között, szombaton 8 és 12 óra között. Időpont a bponko@semmelweis-univ.hu  e-mail címen is kérhető.

A vizsgálatra azok a páciensek jogosultak, akik

 - budapesti lakosok: a fővárosban bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek

 - onkológiai szempontból gyanús eseteknek számítanak (staging vizsgálat), ezért orvosuk CT- vagy MR-vizsgálatot kér, és szakorvosi beutalóval ellátja őket (C vagy D BNO főcsoportba sorolt indikáció, daganatgyanús eset)

 - vagy már diagnosztizált, kezelés alatt álló betegek esetén a terápia hatékonyságát ellenőrző kontroll CT/MR-vizsgálatra várnak

A beutalónak tartalmaznia kell:

 - a páciens személyes adatait

 - C vagy D típusú BNO kódot

 - beutaló intézmény kódját

 - naplósorszámot

 - beutaló orvos pecsétszámát és nevét

 - beutalás dátumát

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája három CT- és két MR-készülékkel, a Transzplantációs Klinika egy CT-vel, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egy CT-vel és egy MR-készülékkel vesz részt a programban, amely keretében havi szinten 650 CT-vizsgálat és 350 MRI-vizsgálat történik. Hétköznap este 10 óráig, valamint szombatra is adnak ki időpontokat a várakozási idők rövidítése érdekében. A program keretében a fővárosban bejelentett állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők utalhatók be, nemcsak daganatos megbetegedés gyanúja esetén, hanem akkor is, ha már kezelés alatt állnak és a terápia hatékonyságát ellenőrző kontrollvizsgálat szakmailag indokolt.  

Dr. Maurovich Horvat Pál kiemelte: rendkívül fontos, hogy a betegeket ne riassza el a járványhelyzet, mivel a daganatos betegségek nem várják meg a járvány végét, a gyors felismerés, a terápia mielőbbi megkezdése pedig életet menthet.
„A Semmelweis Egyetemen mindent megteszünk azért, hogy maximális járványügyi biztonságot nyújtsunk, a CT-és MR-vizsgálókban például a legmodernebb technikát, önjáró robotot is alkalmazunk a fertőtlenítéshez” – részletezte dr. Maurovich Horvat Pál. Mint kiemelte, úgy alakították ki az előjegyzést, hogy ne várakozzanak sokan egyszerre. Ezért alapvetően fontos, hogy mindenki pontosan az időpontra érkezzen, ne sokkal előbb.

Részletes információ a bejelentkezésről és egyéb fontos tudnivalókról itt található: Orvosi Képalkotó Klinika

Forrás: semmelweis.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!