Oltás után is kell a maszk?

Szerző: Medical Online
A brit oltási program elindítása után sokakban felmerült: mi legyen a maszkkal, ha már beoltották az embert?

Hiába kezdték el a britek már beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen és hiába követik őket hamarosan mások, a maszkviselésről egyelőre nem lehet leszokni.

Egyrészt azért, mert a vakcina nyomán nem azonnal alakul ki a védettség. Az elsőként alkalmazni kezdett Pfizer-szérumból két adagot kell beadni, és a második injekció három héttel követi az elsőt. A Moderna vakcinája esetében pedig négy hetet kell várni a második oltásra. A teljes védettség csak a két dózis beadása után jön létre, a Pfizer esetében az első oltás után 28 nappal.

Másrészt az sem világos, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinája teljesen leállítja-e a vírus terjedését, vagyis teljes védelmet nyújt-e a fertőzéstől, vagy csak a tünetek kialakulását akadályozza meg.

Ha az utóbbi a helyzet, akkor az emberek még mindig megfertőződhetnek és továbbterjeszthetik a vírust, bár a Washington Egyetem védőoltás-szakértője, Deborah Fuller szerint jóval kisebb arányban, mint azok, akik nem kaptak oltást.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!