Megújultak a gyermeksebészeti kezelések

Az Országos Gerincsebészeti Központ gyermeksebészeti tevékenységének új fejezete kezdődött el, hiszen elindult el az a megújult szakmai program, amely a gyermekkori gerincbetegségek sebészetének teljes spektrumát felöleli.”

Új, világszínvonalon felszerelt műtőt dedikáltak e programra, amely a modern nemzetközi orvostechnológia valamennyi vívmányát nyújtja. Célirányosan kialakított kórtermek, speciális ambulancia és sokszakmás háttér biztosítja a gyermekkori gerincdaganatok és deformitások műtéti kezelésének biztonságát. Az OGK (amely egyben a SE Ortopédiai Klinika Gerincgyógyászati Tanszéki csoportja is) az egyetemi oktatásban és a posztgraduális szakemberképzésben is önálló programként szerepelteti ezt a speciális profilt.

Dr. Varga Péter Pál, a BEK igazgatója (az OGK alapító főigazgatója) tájékoztatása szerint e régóta futó program minőségi és mennyiségi mutatói is jelentősen javultak a környezet célirányos átalakításával. Általános gyermekgyógyászati partnerként a SE I. Gyermekgyógyászati Klinika támogatja a programot, míg a BEK biztosítja a kardiológiai, tüdőgyógyászati és pszichológiai hátteret. Az intézet intenzív osztálya bármely sebészi beavatkozás számára biztonságos perioperatív környezetet jelent. A szülők jelenléte a gyermekek bent fekvése során folyamatosan biztosított. A műtéti ellátást előkészítő és a műtét utáni rehabilitációt az OGK világszínvonalú rehabilitációs csoportja adja.

A program vezetője Dr. Lazáry Áron, PhD, az intézet tudományos főigazgatóhelyettese. „Először nyílik lehetőség valamennyi beteg számára programszerűen alkalmazni a számítógépes műtéti tervezés előnyeit. Intézetünk In Silico Biomechanikai Laboratóriumában hazai és külföldi orvos- és mérnökkutatók együttműködésével, Dr. Éltes Péter, PhD vezetésével a műtétre váró betegek egyéni morfológiai sajátosságainak megfelelő műtéti terv készül, beleértve a rögzítést és adott esetben a daganatos gerincrész eltávolítása után beültetett protézisek egyedi megtervezését. Gyakran több opció is adódik, s a számítógépes szimuláció eszköztárával tudjuk sok év terhelését vizsgálva kiválasztani azt az eljárást, ami optimális jövőképet ad.”

A daganatsebészeti programvezető, Dr. Szővérfi Zsolt, PhD tájékoztatása szerint az OGK nemzetközi elismertséggel övezett daganatsebészeti programja e projekt megindításával ismét szintet lép: az eddigi nemzetközi szakmai kapcsolatrendszeren belül tudományos támogatottsága tovább erősödik, s posztgraduális képzési programjaink egyik markáns területévé válik.

A deformitás-sebészeti programvezető, Dr. Tunyogi Miklós, PhD a program komplexitását emeli ki. „A Semmelweis Egyetem által nyújtott általános szakmai-tudományos háttér előnyei mellett a BEK széleskörű szakmai környezete e program számára hazánkban egyedülálló környezetet teremtett. Nemcsak a műtéti előkészítés és a műtőben koncentrált modern orvostechnológia, de a betegek szoros pszichológiai támogatása, az ápolási szakemberek speciális jártassága is programunk erősségei közé tartozik. E program lényegében alkalmas a teljes hazai gerinc-deformitás sebészeti igény kielégítésére, s emellett az itt kiépült kapacitások lehetővé teszik a környező országokból érkező betegek számának növelését is.”

Dr. Hoffer Zoltán, az OGK főigazgatója szerint a BEK társadalmi kötelezettségvállalásának szimbólumaként is felmutatható ez a túlzás nélkül világszínvonalúnak minősíthető szakmai program. „A közfinanszírozás által nyújtott bevételeket meghaladó ráfordítások az operált gyermekek szakmai biztonságán túl olyan kórházi környezetet biztosítanak, amelyek elősegítik ennek a jelentős testi és lelki traumával járó megterhelésnek az átvészelését. Tapasztalataink szerint az operált gyermekek számára döntő jelentőségű, hogy szüleik mellettük vannak a teljes bent fekvés során, s a szülők számára pedig fontos faktor, hogy minden pillanatban érzik az ellátó személyzet (köztük a gyermekkel és a szülőkkel egyaránt foglalkozó pszichológusok) kiemelt gondoskodását.”

Az OGK az elmúlt években átlagosan 80-120 közötti számban végzett kiterjesztett, komplex gyermekgerinc-műtéteket. Az új program ezt a számot a valós népegészségügyi igények alapján legalább a duplájára emeli, amit remélhetőleg a közfinanszírozás volumene is követni fog (ami ezen a területen végre a várólista teljes eltűnéséhez vezethet).

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!