Brit orvosok megállapították, hogy egy pohár céklalé tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást.
A bartsi és londoni egyetemek orvosai magas vérnyomású alanyokon tesztelték a cékla hatását. A pohár a kísérletben két és fél deciliternyi italt jelentett. Az eredmények szerint a zöldség leve több órára lejjebb viszi a vérnyomást, sőt még másnap is jelentkezik a hatása. Mindez a benne lévő nitrátnak köszönhető.
„Meglepődtünk, hogy milyen kevés nitrát elég egy ilyen jelentős hatás eléréséhez” - idézte a BBC a vizsgálat egyik orvosát, Amrita Ahluwaliát.
A céklalevet ivók meglepődésének megelőzése végett viszont hozzátette, hogy a vizelet rózsaszínűre színeződhet.
A nitrát a talajban található, és a jobb növekedést segíti elő a zöldségeknél, amelyek a gyökérzetükön keresztül szívják magukba.
Forrás: MTI
Brit orvosok megállapították, hogy egy pohár céklalé tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást.