A banán egy háziasított déligyümölcs, a – meglepő módon lágyszárú – „banánfa” termése. Egész évben kapható, és számos felhasználása van a banánkenyértől kezdve a turmixokon át a gyümölcssalátákig. Sok hasznos makro- és mikrotápanyagot tartalmaz, ezért nagyon egészséges.
Egy átlagos, körülbelül 120 grammos banánban nagyjából az alábbi makrotápanyagokat tartalmazza:
Egy közepes banán kalóriatartalma 105 körül mozog. A glikémiás indexe alacsony vagy közepes (GI: 42-51), azaz nem emeli meg nagyon a vércukorszintet. A glikémiás index és a banán cukortartalma függ az érettségtől is: minél érettebb a banán, annál magasabb mindkét érték.
A banán pektint és – különösen éretlen állapotban – úgynevezett rezisztens keményítőt tartalmaz. Ezek lassíthatják a felszívódást, így hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához, emellett prebiotikus hatásuknak köszönhetően pozitívan hatnak a bélflóra egészségére is.
A banán vitamintartalma és ásványianyag-tartalma szintén jelentős. Egy közepes banán közelítőleg az alábbi mennyiségeket tartalmazza a következő mikrotápanyagokból:
A banán alapvetően egy egészséges élelmiszer, ami sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Sokan kíváncsiak rá, hogy mik a banán hatása, illetve hogy mennyi banánt lehet enni egy nap – az a helyzet, hogy kicsit rosszak ezek a kérdések. Onnan érdemes inkább megközelíteni a dolgot, hogy a banán segít eleget bevinni a fentiekben bemutatott makro- és mikrotápanyagokból.
Azt kell végiggondolnunk, hogy vajon elegendő-e például a rost- vagy káliumbevitelünk, illetve hogy annyi kalóriát viszünk-e be, amennyire szükségünk van. Az, hogy kinek milyen étrend felel meg, nagyon egyénfüggő, és ez vonatkozik az egyes gyümölcsök fogyasztására is. Van, akinek napi egy banán az ideális mennyiség, van, aki azonban nyugodtan megehet belőle többet is – számolgassunk a napi ajánlott beviteli értékek alapján, illetve egyeztessünk orvosunkkal és dietetikusunkkal!
A banán fogyasztása alapvetően nem káros. A 2-es típusú cukorbetegeknek érdemes tudatosan beilleszteni az étrendjükbe, mert esetükben a banán cukortartalma gondot okozhat, annak ellenére, hogy még az érett banán glikémiás indexe is csak a közepes tartományba tartozik.
A másik érintett kategória a krónikus vesebetegségben szenvedők és a hiperkalémiára hajlamosak, számukra szükséges lehet a káliumban gazdag ételek, így a banán fogyasztásának korlátozása. Ugyanez a helyzet, ha valaki olyan gyógyszereket szed, amelyek megemelik a vér káliumtartalmát (pl. ACE-gátlók).
Emellett fontos megemlíteni, hogy bár ritka, de van, akinél allergiás reakciókat válthat ki a banán (pollen-étel keresztallergia, latex-gyümölcs keresztreakció).
Bár a banán kémhatása enyhén savas, az emésztés után a magas kálium-tartalomnak köszönhetően lúgos hatást fejt ki a szervezetben. Ezzel együtt a szervezetben nagyon fejlett rendszer szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, ami független a táplálkozással bevitt anyagok kémhatásától. A táplálkozástudomány szakértői ezért nem tartják indokoltnak a táplálékok pH-értékének számolgatását, tehát nem szükséges erre odafigyelni.
Tekintse meg a Szimpatika kínálatában kapható vitaminokat és étrendkiegészítőket!