Ezek a változások hozzák egyrészt a bennünk lévő változásokat, másrészt a környezeti változásokat is. A kórokozók pl. nyirkos, középhőmérsékletű közegben sokkal jobban szeretnek élni és terjedni, mint napsütésben, száraz közegben, hidegben vagy melegben – azaz más-más kórokozók szeretik az egyiket, illetve a másikat. Pl. a strandokon található körülményeket szeretik a gombák, a nyáron jellemzőbb szabadosságot a nemi betegségek, míg a zártabb közösségeket az influenzavírusok.
Ehhez társul a szervezet működésének azon változása, hogy a nyári feltöltekezés után átáll a téli felhasználásra.
Az immunrendszerre jellemző paraméterek
Az immunrendszer olyannyira bonyolult, hogy teljes egészében máig sem ismerjük. Így a laborparaméterek között sincs olyan, amely teljes mértékben és pontosan leírná az immunrendszer állapotát. Mégis, van néhány paraméter, amelyre érdemes odafigyelni, mert ezek eltérései gyengítik az immunrendszer fertőzésekkel szembeni hatékonyságát.
Az immunrendszer és a fertőzések szempontjából fontos paraméterek:
Cukor: a megemelkedett cukorszint, illetve a károsodott cukoranyagcsere ideális táptalaja a kórokozók elszaporodásának és fertőzések kialakulásának.
Vas: alacsony szintje a csökkent oxigénellátás révén rontja a szervezet kórokozókkal szembeni védekezőképességét.
Cink: szintén központi szerepet játszik a korokozók elleni védekezésben. Hiányában csökken a természetes ölősejtek aktivitása, romlik a limfocitafunkció.
D-vitamin: hiányában károsodik a korokozók elleni védekezés beindítása, így a szervezet nem megfelelően reagál a bejutó kórokozókra, a csökkent védekezés pedig segíti a korokozók elszaporodását.
forrás: https://www.speedmedical.hu