A leggyakoribb tünetek – az érintettek 41%-ánál – gasztroenterológiai, emésztési jellegűek: haspuffadás, hasfájás, heveny hasmenés, gyakran gyomorégés, gyomorfájdalom. A második legjellemzőbb tünetcsoportot a bőrkiütések, az aknés, pattanásos bőr és az ekcéma jelentik.
Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, vagy épp megmagyarázhatatlan kiütései keletkeznek. Ha orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást vagy okot, ami ezért felelős lehetne, akkor se gondoljon arra, hogy a gyerek szimulál. A fájdalmai és megmagyarázhatatlan kényelmetlenség-érzete hátterében ilyenkor az állhat, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.
Az ételintolerancia nem mutatható ki a hagyományos módszerekkel
A megkérdezett páciensek jelentős többsége arról számolt be, hogy tüneteikre éveken át sem orvosuk, sem a hagyományos laboreredmények nem tudtak magyarázatot adni. Hiába követte egyik vizsgálat a másikat, a páciens végül – a szakorvosok után még a pszichológusokat is végigjárva – természetgyógyászoknál kötött ki, ami szintén nem hozott igazi eredményt.
Az ételekkel kapcsolatos betegségeket két nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás ételérzékenységre, más szóval ételintoleranciára. A problémák egy része lehet az enzimhiány, mint pl. a jól ismert laktózintolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya vagy működésképtelensége miatt. De más tényezők is okozhatják a panaszokat.
Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszullétekért felelős étel. Laboratóriumi vizsgálattal, vércseppből egyszerűen kimutatható – ez az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődő, IgG-típusú immunglobulinok vizsgálatával történik. Az ételintolerancia nehezebben tetten érhető, mint az allergia, ugyanis nem azonnal jelentkezik, hanem csak napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket ílyenkor már nagyon nehéz a vizsgálatok nélkül beazonosítani.
Feketelistán az egészséges ételek is?
A FOODTEST ételintolerancia-vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is „feketelistára” kerülhetnek, ha éppen ezek váltják ki a tüneteket.
Az étel okozta érzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság. Ha ezt tapasztalja gyermekénél, végeztessen ételintolerancia-tesztet!
További információkat és egy tünetazonosító, 1 perc alatt kitölthető gyorstesztet az alábbi linken talál: