A szóban forgó enzim kémiai átalakulása – acetilezése – úgy működött az élesztőben, mint a visszaszámláló óra. Az acetilezett fehérje jelen volt a fiatal sejtben, ám az élesztőgomba öregedésével fokozatosan eltűnt. A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak sikerült leírniuk az életkortól függő fehérjeváltozat teljes szabályozási folyamatát. Amikor eltávolították a fehérjeváltozatot, akkor az élesztőgomba élettartama lerövidült, amikor pedig helyreállították a gyártását, akkor a sejt élettartama jelentősen megnőtt.
A felfedezés kulcsfontosságú lehet
A kutatók úgy vélik, olyan molekuláris folyamatra bukkantak, amely szabályozza egy élő szervezet élettartamát. Mivel hasonló útvonal az embernél is létezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ez a fehérjeváltozat és annak termelődése lehet az egyik kulcsa annak, hogy milyen hosszú lesz egy ember élete. Jef Boeke, a kutatók egyike hozzátette, hogy az élesztőnél most leírt folyamat nem azonos azzal, amelyben a kalóriamegszorítás hatását vizsgálták. „Úgy gondoljuk, most először van olyan biokémiai útvonalunk a fiatalsághoz és az öregedéshez, amelynek semmi köze nincs az étrendhez” –hangsúlyozta Boeke.
Az eredeti tanulmányt a szerzők a Cell című szakfolyóiratban ismertették.
(MTI)