„Az őszi-téli időszakban érdemes fokozott odafigyeléssel erősíteni az immunrendszert, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel. Nem mindegy azonban, mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk” – mondja a dietetikus.
Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.
Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek be a szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket.
Válasszuk az ép, sérülésmentes termékeket, mert ezeknek a vitamintartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin-tartalmukból, figyelmeztet a szakember. Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (pl. a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát), szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin-ellátásunkért. Hiszen ez, az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nemcsak arra érzékeny, hogy mennyi ideig tároljuk, hanem hő hatására, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket. A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle, C-vitaminban gazdag déligyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grépfrút, kivi) is elérhető.
A Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idényzöldségeket és -gyümölcsöket is. Ezek – amellett, hogy pénztárcakímélőek – sokkal kisebb utat tesznek meg az asztalunkig, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény), annál több benne a színét is adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. a túl zsíros ételek fogyasztása vagy a stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabad gyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.