Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az anorexiások agya szorongással reagál az ételre

Módosítva: 11/30/2011 1 perc TáplálkozásDepresszióHormonokAnorexiaDopaminÖsszes cikk
Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában – idézte a Scientific American című tudományos ismeretterjesztő folyóirat online kiadása
Az ételek, vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.


Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra.
Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá.
A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez.
Az eredeti tanulmány az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.
Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől.