Az ételintolerancia nem ételallergia: amíg az allergiás embernél már egy falat mogyoró vagy más allergén elfogyasztása azonnali panaszokat vált ki, az ételintolerancia által okozott tünetek összefüggnek az adott ételből elfogyasztott mennyiséggel is. Ez az egyik oka, hogy a nagyobb ünnepi lakomák után többeknél jelentkezhetnek az ételintolerancia okozta panaszok.
„A túlevésre, a túlterhelt gyomorra, a puffadásra többféle terméket is reklámoznak, ám ha valakinél ételintolerancia okozza a panaszokat, magát a kiváltó okot ezek a tabletták nem szüntetik meg” – szögezi le dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, a Magyar Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke, az Endomedix Diagnosztikai Központok orvosigazgatója. Hozzáteszi, hogy az ételintoleranciát vagy ételérzékenységet azért nehezebb felismerni, mert a panaszok nem rögtön jelentkeznek, hanem egy-másfél nap is eltelhet, mire egy elfogyasztott alapanyag tüneteket okozhat.
A panaszok rendkívül szerteágazók lehetnek. Az ételintolerancia okozhat puffadást, hasmenést, székrekedést, hasfájást, másoknál fejfájást, fáradékonyságot, alvászavart, de járhat ekcémás vagy pattanásos bőrtünetekkel is. A panaszok felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt megjelenhetnek.
„Nemcsak az ünnepekre, hanem egész évre jellemző, hogy sokan szednek különféle panaszaikra a tüneteket enyhítő gyógyszereket, miközben nem is tudnak róla, hogy ételintolerancia okozza a gondjaikat. Nem ritka, hogy akár hosszú évek is eltelnek, mire felvetődik egyáltalán a gondolata annak, hogy a panaszok mögött az étrend állhat. Tartós panaszok esetén mindig ki kell vizsgálni, nem szervi okok vagy más betegség áll-e a háttérben, ám ha másként nem sikerül magyarázatot adni a tünetekre, érdemes az ételérzékenységre is gondolni. Az ételintolerancia egy vérvétellel, laboratóriumi vizsgálattal kideríthető. Ha valaki kihagyja az étrendjéből a vizsgálattal kimutatott alapanyagokat, az ételintolerancia által okozott tünetek néhány hét alatt enyhülhetnek, elmúlhatnak, ehhez nincs szükség gyógyszerekre” – hívja fel a figyelmet Takáts Alajos.
Egy korábbi kutatás tanulsága szerint Magyarországon az ételintolerancia gyanújával megvizsgált páciensek leggyakrabban a tejre, a tojásfehérjére, a búzára, az árpára, a kukoricára, a kóladióra voltak érzékenyek. A tünettel orvoshoz fordulók között volt olyan is, akinél az derült ki, hogy olyan „gyanú felett álló” fűszer okozott gondot, mint a – decemberben a mézes süteményekben és a forralt borban is sokat használt – fahéj.
Forrás: pharmaonline.hu