Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Antioxidánsok a spájzból

Módosítva: 5/6/2011 Szerző: Szimpatika 1 perc TáplálkozásZöldség-gyümölcsGyomor- és bélrendszerVegetáriánusÁsványvíz
Azok, akik szeretnék megelőzni a koszorúér-betegséget vagy a cukorbajt, jobban járnak, ha antioxidánsokban dús ételeket esznek, nem pedig kapszulában igyekeznek bevenni a hatóanyagot – közölték francia tudósok és kutatók vizsgálatuk eredményét.
Az orvosok már korábban is fölfigyeltek arra, hogy bizonyos betegségek, kóros állapotok gyakran együtt, halmozottan jelentkeznek. A hasi elhízással bajlódóknak legtöbbször magas a vérnyomásuk is, és sokuknak van cukorbetegsége. Ha elmennek laboratóriumi vizsgálatra, kiderül, hogy nemcsak a vércukorértékük emelkedett, hanem a "rossz" LDL-koleszterin szintjük is magasabb, a "jó" HDL-koleszterin pedig kisebb mennyiségben van a vérükben, mint az kívánatos volna.

A jelenség ma már külön kórképpé nőtte ki magát. Ha az előbbiekből legalább három tünet együtt észlelhető, azt szív-anyagcsere tünetcsoportnak, sokak által a szaknyelvben használt kifejezéssel kardio-metabolikus szindrómának nevezik. Mivel ez a koszorúér-betegség és a teljes formájában megjelenő cukorbaj fontos kockázati tényezője, ezért a mai orvoslás igyekszik megelőzni ennek a tünetcsoportnak a kialakulását. Az érelmeszesedés alapvető része, hogy a "rossz" LDL-koleszterin akkor tapad a verőerek belső felszínéhez, ha oxidálódik. Így alakul ki az érfalon az a zsírpárna, amely beszűkíti az erek átmérőjét, majd kiszámíthatatlan módon elzáródáshoz, szívinfarktushoz vagy agyi katasztrófához vezet. Az előzőkből következik, hogy azok az anyagok, amelyek akadályozzák az oxidációt – tehát antioxidánsok –, védelmet nyújthatnak az érelmeszesedéses folyamat előrehaladása ellen, késleltetik az infarktus vagy a szélütés bekövetkezését. A zöldségekben, gyümölcsökben sok az antioxidáns, bizonyos vitaminoknak is van ilyen hatásuk, és ezért ma igen sokféle táplálékkiegészítő kapható, amely ilyen anyagokat tartalmaz. Sébastien Czernichow és munkatársai ötezernél több, önként jelentkező felnőttet vizsgáltak 7,5 éven keresztül. Ezek az emberek vagy antioxidáns kapszulákat, vagy ugyanolyan külsejű, de antioxidánst nem tartalmazó készítményt kaptak. Az antioxidáns kapszula egyáltalán nem akadályozta meg a szív-anyagcsere tünetcsoport kifejlődését. Azok viszont, akik sok gyümölcsöt, zöldséget ettek, védettebbnek bizonyultak a tünetcsoporttal szemben.

mti