A zabpehely amellett, hogy az angolok egyik kedvenc eledele, manapság már a legtöbb üzletben kapható. Nem véletlen, hogy az egészségipar felkapta, hisz bebizonyították, hogy 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára szükséges aminosavak közül 7 megtalálható benne, a szénhidrát tartalma pedig a többi gabonaféle fele.
A zabpehely amellett, hogy az angolok egyik kedvenc eledele, manapság már a legtöbb üzletben kapható. Nem véltetlen, hogy az egészségipar felkapta, hisz bebizonyították, hogy 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára szükséges aminosavak közül 7 megtalálható benne, a szénhidrát tartalma pedig a többi gabonaféle fele.
Élelmi rostban gazdag, sok benne az ásványi anyag( kalcium, magnézium,vas), és még E és B1 vitamint is tartalmaz. Emellett csökkenti a koleszterinszintet. Ahogy ezt az amerikaiak meghallották, kitört a zabpehely hisztéria. Az FDA (Amerikai Élelmiszerügyi Hatóság) 1997-től megengedte, hogy a termék feliratán szerepeljen, hogy segíthet megelőzni a szívbetegséget, alacsony zsírtartalmú étrend mellett.
A zabpelyhet a sportolók is kedvelik. Oldható rosttartalma miatt lassítja az emésztést, és stabilizálja a vércukorszintet. Emellett gyomor- és bélnyugtató hatású, serkenti a pajzsmirigy működését, és állítólag az idegeket is erősíti.
Manapság kása és kekszek formájában fogyaszjuk leginkább, régen a parasztok ették kásának elkészítve. A skótoknál különösen kedvelt volt, főleg könnyű termeszthetősége miatt. A gyerekek szünetet kaptak az iskolában, hogy segítsenek szüleiknek a zab betakarításánál.
A főzés helyett bevett szokás volt Skóciában az, hogy a zabpelyhet éjszakára sós vízbe áztatták, és reggel lassú tűzön megfőzték amíg a keverék be nem sűrűsödött. A skótok annyira megkedvelték ezt a gabonát, hogy a kása mellett süteményekben, sajtbevonatként, puding készítéshez, használják, sőt a haggis (vagdalttal és zabliszttel töltött birkagyomor), egyik alkotója is ez.
A Skandinávok közt szintén kedvelt étel, reggelire mazsolával és mandulával fogyasztják, vagy tej hozzáadásával lekvárral vagy almaszósszal édesítik.
Fogyasztása:
KásaLegismertebb és elterjedtebb módja, ha kásaként esszük reggelire. A zabpelyhet vagy forró vízzel leforrázzuk, kissé állni hagyjuk és úgy esszük, vagy megfőzzük. Víz helyett lehet tejjel is készíteni, vagy a végén egy keveset hozzáadni. Ízlés szerint kerülhetnek bele olajos magvak, télen fahéj és gyömbér, esetleg gyümölcsök ( darabolva vagy turmixolva) vagy lekvár. A legtöbb gyerek kedveli, főleg ha kakaó is kerül bele.
ZabpehelykekszHozzávalók: 1,5 csésze zabpehely, 3 csésze teljes kiőrlésű, finomra őrölt búzaliszt, fél kávéskanál kukoricaolaj, fél csésze késsel összevágott dió, 5 evőkanál méz, fél csésze víz, 2 csipet tengeri só. (Ebből a mennyiségből 12 db keksz lesz).
A zabpelyhet, a sót, a lisztet egy tálban összekeverjük az olajjal. Az összevágott diót, a mézet és a vizet hozzákeverjük. Evőkanállal egy jól kiolajozott tepsire szaggatjuk, és a kanál hátsó oldalával lesimítjuk. 20-25 percig közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a kekszek színe aranybarna nem lesz.
Zabpehelyliszt-galuskaHozzávalók: egy tojás, csipetnyi só, 10 dkg zabpehelyliszt.
A hozzávalókat galuskasűrűségűre keverjük és forró levesbe szaggatjuk.
ZabszeletHozzávalók: 25 dkg zabpehely, 1 l víz, 1 kávéskanál só
10 percig főzzük és 1-2 cm vastagra kiterítjük a tepsibe. Éjszakán át állni hagyjuk. Másnap tetszés szerinti darabokra szeleteljük, megforgatjuk szójatejben és kétszersült morzsájában meghempergetjük. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
A zab bőrtisztítóként is kiváló. ½ bögre zabot, meleg vizet és negyed bögre mézet turmixgépben összekeverünk. Kihűlés után kenjük a bőrre, és várjunk 10 percig. Tisztítja a pórusokat, és hidratálja a bőrt.
Ha a zabpelyhet lisztté őröljük, kiválóan helyettesítheti a fehér liszt egy részét, vagy akár az egészet. Rostban gazdagabb, kalóriában viszont szegényebb.
Ha sportolás előtt kb. 3 órával zabot eszünk, több zsírt égetünk el, mint egyébként. Az oka a magnézium, melyben a zabpehely rendkívül gazdag. Ez az ásványi anyag többek közt a zsírégetés szabályozásáért is felel, és segít a sejteket oxigénnel ellátni.
A menopauza előtt álló nők könnyedén csökkenthetik a mellrákra való esélyt zabpehely fogyasztásával. A rostban gazdag gabonák akár 41 százalékkal csökkenthetik a mellrák esélyét.
A zabpehely amellett, hogy az angolok egyik kedvenc eledele, manapság már a legtöbb üzletben kapható. Nem véletlen, hogy az egészségipar felkapta, hisz bebizonyították, hogy 17 könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A szervezet számára szükséges aminosavak közül 7 megtalálható benne, a szénhidrát tartalma pedig a többi gabonaféle fele.