A kialvatlanság káros következményeiről már sokat lehetett hallani. A szakemberek gyakran emlegetik, hogy a tartós alváshiány a teljesítőképesség csökkenéséhez, cukorbetegséghez, túlsúlyhoz, szív- és keringési zavarhoz, memóriavesztéshez és csontritkuláshoz is vezethet. Nem mindegy azonban, hogy az alvással töltött órák száma azért kevés, mert valaki túlhajszolt életet él, vagy nem megfelelő környezetben pihen. Sokan még ma sem fordítanak megfelelő figyelmet az ágy, különösen a matrac minőségére, ahogyan párnát sem a szervezet igényeihez alkalmazkodva választanak. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, gerincgyógyász szakorvosa szerint nem kell azonnal méregdrága megoldásokra gondolni, ha éjszaka is kímélni szeretnénk a szervezetünket.
„Nehéz megítélni, kinek, milyen matrac a megfelelő, hiszen ez sokszor ízlésbeli különbségeket is jelenthet. Ortopédiai szempontból viszont az a legideálisabb, ha nem is puha és nem is kemény, hanem megfelelő módon tartja meg a gerincünket.
A pihentető alvás öt titka |
Megfelelő hőmérséklet: 21-22 fok, és friss levegő |
Ízületet és vázrendszert kímélő ágy, matrac, párna |
Minimális fényviszonyok, visszafogott színek a hálószobában |
Az elektronikai eszközök száműzése |
Csend |
Nem feltétlenül a méregdrága matracok jelentik ilyenkor a megoldást: a szakember szerint az aszimmetrikus terhelést ki lehet egyensúlyozni egy kb. 5 centiméteres memóriahabos fedőmatraccal. Ezek éppen azokon a részeken vannak megerősítve - a vállrésznél, a csípőrésznél -, amelyeknél a testünk jobban belesüllyed az ágyba.
Ugyancsak nagy a jelentősége a párnának. Sokan többet egymásra halmoznak és arra hajtják álomra a fejüket, pedig az lenne az ideális, ha szinte egy síkban helyezkedne el a fej és a gerinc. Itt is fontos a megtámasztás, elsősorban tarkó részen. Dr. Moravcsik Bence Balázs az anatómiai párnákat ajánlja, hiszen ezek segítségével lehet a leginkább elérni az izmok és a csontozat számára is a pihentető alvást. Nincs különbség egyébként abban, hogy milyen fekvőfelületet válasszunk felnőttként, illetve a gyerekeknek. A szempontok minden korosztályban ugyanazok.