A vörös húsféléket nemzeti eledeleik közé soroló briteknek kormányuk szakértői azt a tanácsot adták, hogy csökkentsék azok fogyasztását. A vörös húsok fogyasztásának csökkentésével ugyanis csökkenthető az emésztőszervi daganatos betegségek kialakulásának kockázata.
A brit egészségügyi minisztérium szaktanácsadói által kidolgozott, hivatalosan a múlt héten ismertetett ajánlás szerint napi átlagban legfeljebb 70 gramm, vagyis hetente nem egészen fél kiló vöröshúsféle fogyasztása javasolt.
Ennek a limitnek a betartása a szakértők szerint évente több ezer bélrákos megbetegedésnek veheti elejét, ugyanakkor még nem jár vashiánnyal kapcsolatos egészségügyi problémák veszélyével. Nagy-Britanniában évente hozzávetőleg 36 ezer esetben diagnosztizálnak bélrendszeri rákot, és több mint 16 ezren halnak meg ilyen betegségben. A brit kormány legutóbb 1998-ban tett közzé szakértői ajánlást a vörös húsok fogyasztásáról, de abban még 90 grammos napi átlag szerepelt javasolt felső határként. A most meghatározott 70 grammos új napi határérték nagyjából a teljes brit lakosság fogyasztási átlagának felel meg, ám azok, akik rendszeresen fogyasztanak vörös húsokat, ennél valószínűleg sokkal többet esznek e húsfélékből, mivel becslések szerint hatmillió brit – a lakosság csaknem tíz százaléka – egyáltalán nem fogyaszt ilyen húsokat.
Óvatosan a vörös húsok fogyasztásával - ezt a tanácsot adták a briteknek kormányuk szakértői.