Itt az alma szezon, a fák ágait lehúzzák ezek a hol édes, hol savanykás gyümölcsök. Reggel préselve isszuk a levét, tízóraira a la natúr, ebédre szósznak, délután kávé mellé süteményben. Éjszaka meg Ádámról és Éváról álmodunk.
De mit is tud ez a gyümölcs? A mondás szerint napi egy távol tartja az orvost. Ezt már az ókorban is tudták, a rómaiak és a görögök is szerették az almát. Indiában használták először gyógyászati célra, hasmenés ellen ajánlották a betegeknek. A kínai orvosok a fa kérgét hasznosították a cukorbetegség ellen. A nagymamám meg szöget szúrt bele,és azzal etetett, jó lesz az felkiáltással.
A modern tudomány is felfedezte magának, a gyümölcs rendkívül sok pektint tartalmaz, mely segít hasmenés, és vérhas esetén is. A dolog magyarázata, hogy a pektin a hurutos nyálkahártyát bevonva segít leküzdeni a betegséget.
A pektin a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Nyersen elősegíti az emésztést, szabályozza a vese és májműködést. A köszvény ellen is hatásos a rendszeres almafogyasztás. Levét kifacsarva pedig láz, gyulladások és persze emésztési zavarok esetén is jó.
Ha ez a sok csoda nem lenne elég, nagyszerű
bőrtápláló maszk készíthető belőle. Az alma hidratál, enyhe savasságánál fogva a kisebb ráncokra is jó hatással van.
1 almát lereszelünk, és hozzá keverünk fél pohár szőlőt. Majd hozzáadunk 1 kanál citromlét, és egy kis aloe verat.( kihagyható). Az arcra és a nyakra helyezzük majd 15 percig ott hagyjuk.
Emellett nagyszerűen eltünteti a korpát a hajból is. Az almaecetes öblítéstől a haj fényes lesz, és a korpa is eltűnik.
És íme egyik kedvencünk a
Francia almatorta4 adaghoz szükség van:
alma 600 g
Vaj 100 g
méz 80 g
tönkölyliszt 200 g
fahéj
A vajat lereszeljük, hozzáadjuk az átszitált lisztet és összemorzsoljuk. Gyorsan végezzük a művletet, hogy ne olvadjon meg a vaj, a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a méz felét és gyúrjuk össze. Szükség szerint (ha nem akar összeállni a tészta) egy ici-pici vizet is adhat hozzá. A tésztát pihentessük hűtőben 25-30 percig. Az almát vágjuk cikkekre, és egy francia tortaformába rakjuk szép sorban. Locsoljuk meg mézzel. Lisztezett asztalon vagy deszkán nyújtsuk fél ujjnyi vastagra a tésztát. Tegyük a tortát előmelegített sütőbe (200 c fok körül) és süssük szép pirosra.
Érdemes bio almát beszerezni, ez 200 Ft körül van, a konvencionális gazdálkodásből származó alma 75-150 Ft között mozog. Érdemes a szedd magad udvarokba is elnézni, itt 100 Ft körül alakul az ára. Szedd magad van többek között Pomáz Dolinán is, ahol négyféle almát lehet szedni.
Itt az alma szezon, a fák ágait lehúzzák ezek a hol édes, hol savanykás gyümölcsök. Reggel préselve isszuk a levét, tízóraira a la natúr, ebédre szósznak, délután kávé mellé süteményben. Éjszaka meg Ádámról és Éváról álmodunk.