A halolajakban található omega-3 zsírsavak valóban pozitív hatást gyakorolnak a vérzsírértékekre, azonban sokkal inkább a trigliceridekre (ezek szintén komoly kockázati tényezők), mint a koleszterinre. A kutatók mérései szerint a vélt koleszterincsökkentő hatás inkább a kapszulák szedésével párhuzamosan fogyasztott, összességében zsírszegényebb étrendnek köszönhető. Ezzel együtt elképzelhető, hogy a halolajaknak valóban van némi LDL-csökkentő hatásuk. Az omega-3 zsírsavak segítenek megelőzni az agyvérzést és a szívinfarktust, mivel megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, ugyanakkor gyulladásgátló hatásúak is. A terápiás hatás érdekében naponta legalább 1 g (1000 mg) omega-3 zsírsavat kell elfogyasztanunk. E zsírsavakban különösen gazdagok a tengeri halak, közülük is a hering, a tonhal, a lazac és a makréla, jóval kisebb mennyiséget tartalmaz az angolna vagy a pisztráng. Az említetteken kívül a növényvilágban a lenmagolaj és a kendermagolaj szintén gazdag omega-3 zsírsavakban.
A zabkorpa is képes csökkenteni a koleszterinértéket, főként a káros LDL-koleszterin szintjét. Ha étrendünket napi 40-100 g zabkorpával gazdagítjuk, koleszterinértékünk kb. 10%-kal csökkenhet. Ha ezzel párhuzamosan „zsírtudatosan” táplálkozunk – tehát kerüljük a telített zsírsavakat (állati termékek) és a transzzsírsavakat (keményített zsírok egyes élelmiszeripari termékekben) – a vér koleszterinértéke akár 16%-kal is csökkenhet. Akinek érzékeny a bélrendszere, nem árt, ha óvatosan bánik a zabkorpával, mert irritálhatja a bélnyálkahártyát és eleinte hasmenést okozhat. A bélrendszer fokozatosan hozzászokik a korpához, de kis mennyiségekkel kell kezdeni, és fokozatosan kell növelni a dózist.
Körülbelül 450 éve Kínában és Vietnamban szívpanaszokra, illetve az emésztőszervrendszer, pl. az epehólyag és a máj betegségeinek kezelésére alkalmazzák a vörös, fermentált rizst. Ha a ragacsos, magas keményítőtartalmú rizst (amit Ázsiában kifejezetten ragacsosra szoktak készíteni) egy speciális élesztőgombával (monascus) és vízzel keverik össze, néhány napi állás után piros pigmentek és egyéb, koleszterincsökkentő hatóanyagok keletkeznek a keverékben. Egyes klinikai mérések szerint a vörös rizsliszt szedésével (napi 3x1 g) nyolc hét múlva az összkoleszterinszint kb. 23%-kal, az LDL-szint 21%-kal csökkenthető. Ausztriában az élesztős vörösrizs, azaz a Hong Qu élelmiszerként van bejegyezve, és innen szállítják az EU többi országába is.
Forrás: https://tgy-magazin.hu/