Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a probléma előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak, vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenés kiváltó oka többféle mikroorganizmus is lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget.
Jellegzetes tünetek
„A hasmenés jelentkezhet az utazás, nyaralás alatt, de az is előfordul, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően lépnek fel. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. – A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik: ilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás kezelésére.”
Probiotikumok a megelőzésért
„A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező hatással bírnak. A szervezetbe jutva segítik a bélben az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyrészt gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta” – magyarázza dr. Polgár Marianne. A randomizált dupla vak placebo-kontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40 százalékkal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.
Már több héttel az utazás előtt érdemes felkészülni!
A megfelelő védelem kialakításának érdekében ajánlott kúraszerűen alkalmaznunk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig. A legjobb, ha szimbiotikumot választunk, amikor probiotikus kúrát kezdünk. A szimbiotikumok azok a készítmények, melyek prebiotikumokat – a probiotikumok táplálékát – és probiotikumokat együttesen tartalmaznak. Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak probiotikumokat a legnagyobb mennyiségben. Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői testünk egészséges működésének, folyamatos, mindennapos fogyasztásuk sem okoz semmiféle kárt a szervezetünkben.