Több tanulmány is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin-hiány megszüntetése jelentősen elősegítheti a súlycsökkenést. Gondoljunk ezért a D-vitaminra is, ha a diéta és a sport ellenére egyszerűen nem tudunk fogyni.
Nincs hatékony diéta D-vitamin nélkül
Éveken keresztül hihetetlenül egyszerűnek tűnt a túlsúly leadása: az volt az általános álláspont, hogy egyszerűen égessünk el több kalóriát, mint amennyit magunkhoz veszünk. Könnyű ezzel a szabállyal fogyni? Nos, nem mindig.
A szervezet nem reagál gombnyomásra, ráadásul a reakció szervezetenként eltérő lehet. Minden szervezet más, így a túlsúly is mindenkinél más okok következtében alakul ki.
A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány természetesen többnyire mindenkinél jellemzőek. A túlsúly kialakulásának és fennmaradásának azonban további faktorai is vannak: a gének, a hormonháztartás és az ásványianyag-ellátottság állapota, az életkor, a stressz, a túlsavasodás mértéke, az esetleges toxinterhelés és még sok egyéb.
A D-vitamin segít a fogyásban
Egy további tényező, mely a túlsúlyhoz hozzájárulhat, a D-vitamin-hiány, amire az utóbbi időben több tanulmány is rámutatott. Az, hogy a D-vitaminnak konkrétan milyen szerepe lehet a súlyvesztésben, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, azonban számos elképzelés létezik ezzel kapcsolatban. Egyes tudósok szerint a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok közlik a sejttel, hogy az a tartalmát (a zsírt) égesse-e el energiává vagy inkább túlsúly formájában raktározza el rosszabb időkre – a szerint, hogy a D-vitamin aktiválja-e ezeket a receptorokat vagy sem. Az agysejtek, amelyek az anyagcserét, valamint az éhséget és a jóllakottságot kontrollálják, szintén rendelkeznek D-vitamin-receptorokkal. Ha hiányzik a D-vitamin, romlik ezeknek a sejteknek a működőképessége, és a telítettségérzet hiánya vagy csökkenése léphet fel.
A D-vitamin-hiány megszüntetése
A legjobb D-vitamin-források a táplálékok közül a zsíros halak (a D-vitamin zsírban oldódó vitamin), mint pl. a tőkehal, a tonhal, a makréla és a lazac. A vegetáriánusoknál a gomba jöhet szóba, különösen azok, melyek UV-fénynek voltak kitéve (tehát nem a pincében termesztett gombák). Azonban pusztán a táplálékkal többnyire nem sikerül a D-vitamint egészséges szinten tartani. Mivel a D-vitamint a szervezet a bőrt érő napsugárzás hatására maga is elő tudja állítani, a napfürdő nagyon jó lehetőség a magas D-vitamin-szint eléréséhez.
Forrás: https://gyogyszernelkul.com/