Szervezetünk a makrotápanyagok mellett rengeteg mikrotápanyagot is igényel, azaz különféle vitaminokat és ásványi anyagokat. Az egészséges táplálkozás mindezen tápanyagokról gondoskodik. Ez persze logikus, ugyanis ha nem így lenne, akkor a táplálékkiegészítők feltalálásáig lehetetlen lett volna az egészséges táplálkozás. Ezzel együtt tény, hogy bizonyos esetekben szükség van a tápanyagok, például vitaminok külső pótlására, a hatékony pótláshoz pedig tisztában kell lennünk a felszívódással kapcsolatos információkkal.
A felszívódás az a folyamat, amely során a szájon át bevitt tápanyagok felszívódnak a bél felületén keresztül, és a véráramba kerülnek, amely aztán elszállítja őket a felhasználási helyükre. A felszívódást számos tényező befolyásolja. Ilyen például a bélflóra egészsége, a bélmozgás, a bélcsatornában található táplálékok mennyisége és minősége, illetve a béltartalom kémhatása. A vitaminok felszívódása is több mindentől függ, jelen cikkben ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Érdemes onnan indulni, hogy vannak vízben, illetve zsírban oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminok a D-, az E-, a K-, és az A-vitamin, az összes többi vitamin vízoldékony. A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat tudja tárolni, a vízoldékony vitaminokat nem, ezért ezeket folyamatosan, minden nap pótolni kell. A feleslegesen bevitt vízoldékony vitaminok a vizelettel távoznak, így felesleges óriási dózisokat bevinni belőlük.
A vízoldékony vitaminok felszívódása alaphelyzetben nem jelent gondot, ugyanis a bélben mindenképpen található víz. Zsír, azaz lipidek viszont csak akkor, ha előtte zsíros ételeket fogyasztottunk: ezek nélkül ugyanis nem tudnak felszívódni a zsírban oldódó vitaminok. Ezért zsírban oldódó vitaminokat vagy zsíros ételek mellé vegyük be, vagy nyeljünk le mellé egy evőkanál olívaolajat. A zsírban oldódó vitaminokat egyébként étkezés közben vagy után, a vízben oldódó vitaminokat pedig inkább étkezés előtt érdemes bevenni.
Ha rostban gazdag ételeket fogyasztunk, ne ezzel egy időben vegyük be a vitaminokat. A rostok ugyanis kitapadnak a belek falára, és megakadályozzák a vitaminok felszívódását. Kerüljük a kávé és a többi koffeintartalmú ital fogyasztását: ezek vízhajtó hatással rendelkeznek, így gátolják a vízoldékony vitaminok felszívódását. Az alkohol pedig szintén gátolja a legtöbb mikrotápanyag felszívódását, ezért ha alkoholt fogyasztunk, időzítsük más időpontra a vitaminok vagy táplálékkiegészítők beszedését. Végül pedig meg kell említeni a grapefruitot is, ami meglepő módon szintén kerülendő; a grapefruitlé ugyanis zavart okoz bizonyos vitaminok és a gyógyszerek felszívódásában.
Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok segítik egymás felszívódását. Ezeket érdemes együtt szedni, ugyanis a szervezet többet képes belőlük hasznosítani, ha együtt vittük be őket.
Mit szedjünk együtt?
Bizonyos gyógyszerek káros hatással vannak a vitaminok felszívódására:
Emellett meg kell említeni, hogy a kalcium és a magnézium, illetve a vas és a kalcium gátolják egymás felszívódását, ugyanis ugyanott szívódnak fel. Ezért sose vegyünk be kalciumot magnéziummal, illetve vassal!
A legfontosabb az egészséges, változatos táplálkozás, multivitaminokat és egyéb vitaminkészítményeket csak orvosi vagy dietetikusi ajánlásra érdemes szedni. Ha gyógyszert szedünk, olvassuk el a betegtájékoztatót, illetve a vitaminoknál is olvassuk el a felhasználással kapcsolatos útmutatót, hogy elkerülhessük a nem kívánt kölcsönhatásokat!