Tejtermékek

D-vitamin-pótlás: a napozás nem elég!

Ma már köztudott, hogy a D-vitamin kiemelten fontos szervezetünk számára. A szükséges mennyiséggel, illetve a napfény szerepével kapcsolatban azonban még nem jött létre egységes szakmai álláspont. Számtalan, tudományosnak tűnő állítással is találkozhatunk nap mint nap – prof. dr. Ősapay György szakértővel ezek hátteréről beszélgettünk.

Mennyi folyadékra van szüksége a gyerekeknek?

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet és fejfájást is okozhat. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyerekek?

Program a csontritkulás ellen

Csontritkulás vagy osteoporosis alatt a csontszövet mennyiségének, a csont tömegének olyan mértékű csökkenését értjük, mely a csont szilárdságának gyengülése révén fokozott törési hajlamot eredményez.

Gyógyfalatok cukorbetegség ellen

A cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez, de a már kialakult diabétesz romlásának megakadályozása érdekében is alapvető a kiegyensúlyozott étrend. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy különösen eredményesek a megelőzésben az alábbi „szupertáplálékok” is.

Aflatoxin: az üzemi tej nem veszélyes

Ahogy arról a közvélemény a sajtóból is értesülhetett, valóban bebizonyosodott, hogy egyes piacokon az ott értékesített kistermelői tejben aflatoxint találtak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pleva György.

Újabb bizonyíték a tej daganatos betegség elleni hatására

Egy svéd vizsgálat szerint a tej hatásos a vastagbél rosszindulatú daganatával szemben: az új vizsgálat kimutatta, hogy a tejben található egyik fehérje a rosszindulatú vastagbéldaganat kialakulását és növekedését egyaránt gátolja.

Könnyű és tápláló őszi fogások szakemberektől

Az ősz folyamán lassan eltűnnek az üzletekből a gusztusos zöldség- és gyümölcsstandok. Ilyenkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, vége a nyári vitamindömpingnek és jöhetnek a téli nehéz ételek, hiszen nem árt feltankolni egy kis „fókazsírt” a nagy hidegre. Ne dőljünk be a könnyebb megoldással kecsegtető kísértésnek, hiszen a hideg őszi és téli hónapokban is számtalan módja van annak, hogy könnyű és tápláló fogásokat készítsünk.

Mi a gond a zsírszegény tejtermékekkel?

A zsíroktól való rettegés miatt világszerte egyre több zsírszegény tejterméket fogyasztanak az emberek. Csakhogy a tejzsírban található ún. konjugált linolsavak – amelyek fontos szerepet töltenek be többek között a zsíranyagcserében és a daganatos megbetegedésekkel szembeni védekezésben – hiányoznak a light termékekből.

Kánikulában nem elég csak vizet inni

Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, de figyelni kell arra, hogy a gyerek ne csak vizet vagy ásványvizet kapjon, mert ezek nem elegendőek az ásványi anyag pótlására. Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója attól is óva inti a szülőket, hogy a hőségben jéghideg innivalót adjanak a gyerekeknek.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!