Tejtermékek

Kockázatos lehet a nyers tej fogyasztása

A tejtermelő gazdaságokban fontos a jó higiéniai gyakorlat betartása. A nyers tej mégis tartalmazhat egészségre ártalmas, betegség okozó baktériumokat, ezért a fogyasztás előtti felforralása –tejiparban a pasztőrözése- a legbiztonságosabb, leghatékonyabb megoldás, mivel a forralás illetve a pasztőrözés hőmérsékletén a betegséget okozó baktériumok elpusztulnak.

Szükségünk van-e a tejre?

A legelső táplálék, amit az ember a születése után magához vesz, a tej. Létfontosságú folyadékról van szó, arról azonban egyre hevesebb vita dúl, hogy vajon a felnőtteknek is szüksége van-e tejre.

Laktózproblémákkal küzd? Erre figyeljen!

A tejcukor (laktóz) két egyszerű cukorból (glükózból és a galaktózból) felépülő szénhidrát. A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim (egy béta-galaktozidáz enzim) egyszerű cukrokká bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni.

Veszélyes a csecsemőknek a túl sok fehérje?

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát - írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A laktóz intolerancia hátterében

Akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad vagy egyéb tünetei vannak, ne hagyja ki a tejtermékeket étrendjéből, ezzel ugyanis még nagyobb kárt okozhat a szervezetének – állítja Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa.

Tippek és trükkök laktózérzékenyeknek

Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 magyar gyermeket érint a laktózérzékenység, ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani.

Haspuffadás: mi állhat a háttérben?

A tej mint az életerő és az egészség szimbóluma rögzült a köztudatban, és minden korty után úgy érezheti, hogy ma megint tett valamit az immunrendszeréért – ez sok szempontból mégsem teljesen igaz.

Mi az a tejcukor-érzékenység, és mit tehetünk ellene?

A laktózintolerancia vagy tejcukor-érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet képtelen a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) emésztésére, mely kellemetlen emésztőrendszeri tünetekhez vezet. A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim (laktáz) hiánya vagy elégtelen működése.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!