Tejtermékek

Erre figyeljenek a laktózérzékenyek karácsonykor

December a várva várt családi vendégjárások hónapja, amikor lépten-nyomon terített asztalba botlunk. A sok finomság azonban számos „veszélyt” is rejt, a laktózérzékenyeknek például ilyenkor még inkább oda kell figyelniük az étkezésre. Nekik sem kell azonban lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, elmondjuk, hogyan maradhatnak panaszmentesek az ünnepek alatt is.

Ha túl sok a vérben a húgysav

A szervezetünkben felhalmozódó húgysav számos problémához vezethet, például köszvényes fájdalomhoz, vesekőhöz, veseelégtelenséghez, sőt akár magas vérnyomáshoz is. Mit tehetünk a magas húgysavszint ellen?

Természetes nyugtató: a tej

A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá, és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat. Így azoknak sem érdemes teljes mértékben lemondaniuk a róla, akik például laktózérzékenységük miatt első blikkre azt gondolnák, a legokosabb amit tehetnek, hogy kiiktatják étrendjükből.

Öt tudnivaló laktózérzékenyeknek

Sokan felnőttkorban szembesülnek azzal, hogy laktóz-intolerancia miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az étkezésükre. Eleinte ijesztőnek tűnhet a változás, de egy kis tudatossággal és tájékozódással könnyebben elkerülhetőek a kellemetlenségek. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája.

Egyre kevesebb tejet fogyasztunk

Gyermekkorunktól kezdve tudjuk, hogy a tej alapvető élelmiszerünk. A tej és tejtermékek fogyasztása fontos a szervezet fejlődése szempontjából, a benne lévő kalcium a csontváz és a fogak természetes építőköve. Ennek ellenére hazai viszonylatban a tejfogyasztásban csökkenő tendencia figyelhető meg, miközben a tejtermelés egyre nő.

Erre figyeljen, ha tejcukor-érzékeny!

A puffadással, hasfájással és egyéb kellemetlen tünetekkel járó laktózérzékenység milliók életét keseríti meg. Ma már számos laktózmentes termék közül válogathatunk, de a tejcukor olyan élelmiszerekben is előfordulhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák.

Ezekkel az ételekkel védhetjük a bőrünket

Aki nyáron kimegy a strandra, kerülje az alkoholt és a zsíros ételeket, ezek ugyanis kánikulában megterhelőek a szervezet számára. Ha azonban narancssárga, piros és sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanak, megvédhetik bőrüket a leégéstől, míg a máj, a tojás és a halak a már leégett bőr gyógyulását segíthetik.

Hőség: veszélyforrások a konyhában

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Kockázatos lehet a nyers tej fogyasztása

A tejtermelő gazdaságokban fontos a jó higiéniai gyakorlat betartása. A nyers tej mégis tartalmazhat egészségre ártalmas, betegség okozó baktériumokat, ezért a fogyasztás előtti felforralása –tejiparban a pasztőrözése- a legbiztonságosabb, leghatékonyabb megoldás, mivel a forralás illetve a pasztőrözés hőmérsékletén a betegséget okozó baktériumok elpusztulnak.

Szükségünk van-e a tejre?

A legelső táplálék, amit az ember a születése után magához vesz, a tej. Létfontosságú folyadékról van szó, arról azonban egyre hevesebb vita dúl, hogy vajon a felnőtteknek is szüksége van-e tejre.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!