Élelmiszerek

Az élelmiszeripar trükkjei

Megdöbbentő dokumentumfilmet talált az észak-német televízió műsorában a Női.test.kultúra blog. A 45 perces film azokat a leggyakoribb élelmiszer-ipari fogásokat mutatja be, melyek egytől egyig a fogyasztók megtévesztésével, félrevezetésével trükköznek.

Évente 3 millió magyar betegszik meg élelmiszerek miatt

„Ma Magyarországon – szakértői becslések szerint – évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszerek miatt. Noha csak töredékük fordul orvoshoz, a nemzetgazdaságnak ez több tíz-, több százmilliárd forintos terhet jelent évente” – olvasható a kormány által most elfogadott, 2022-ig szóló élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában.

Nem mindegy, milyen ásványvizet iszunk

Két, két és fél, de olykor akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. Kevésbé köztudott, hogy ebből ideálisan másfél litert juttatunk be a szervezetbe ital formájában, a többit az élelmiszerek víztartalma adja – tudjuk meg dr. Varga Zsuzsa élelmiszeripari mérnöktől, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai docense és az ETK-n a témában készült tanulmány egyik szerzője.

Élelmiszer-biztonsági tanácsok árvíz idején

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer-biztonsági kérdéseket is felvetnek. Szennyezett víz lepheti el a kertekben és a földeken megtermelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, az alacsonyabban fekvő területeken pedig szennyeződhetnek a háztartások élelmiszerkészletei is.

Együnk pattogatott kukoricát a rák ellen?

Míg az egyik oldalról transzzsírtartalma miatt támadják, a londoni St. George Hospital vezető dietetikusa szerint a pattogatott kukoricát értékes tápanyagai miatt semmiképp sem szabad törölni az étrendünkből.

A nagy pangasius-átverés

Két hamburgi újságíró A pangasius hazugság című filmjét végignézve nem maradhat bennünk kétség: a pangasius fogyasztása káros az egészségre - erre jutott a Heti Válasz újságírója.

A túlzott sóbevitel halálos betegségekhez vezethet

Az étkezésben használt túl sok só 2010-ben 2,3 millió ember halálát okozta világszerte azáltal, hogy szívroham és más szívbetegségek, illetve agyvérzés kialakulását idézte elő – áll egy nemzetközi tanulmányban.

Aflatoxin: az üzemi tej nem veszélyes

Ahogy arról a közvélemény a sajtóból is értesülhetett, valóban bebizonyosodott, hogy egyes piacokon az ott értékesített kistermelői tejben aflatoxint találtak – nyilatkozta a Világgazdaságnak Pleva György.

Minimum minden harmadik kiló hús feketén kerül a boltokba

Az agrártárca felelős államtitkára szerint „Komoly vágóhíd nem kockáztatja meg, hogy ellenőrizetlen húst dolgozzon fel.” Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár ezzel reagált arra, hogy az ATV vasárnap este bemutatta egy Zala megyei lóexportőr történetét. Az ügyet ismeri a tárca, de addig nem nyilatkozik, míg a vizsgálatok tartanak.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!