Kérdezze meg gyógyszerészét!

Kockázatok és mellékhatások

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” De mik is lehetnek ezek a kockázatok? Mire kell odafigyelnünk egy új gyógyszer szedésekor? És mit tegyünk, ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon? Kérdéseinkre Komlósi Imréné szakgyógyszerész válaszolt.

Kérdezze meg (leendő) gyógyszerészét!

Olvasóink megszokhatták, hogy hónapról hónapra gyógyszerészeket kérdezünk egészségügyi problémákról és kezelésükről. A felvételi jelentkezések beadásának időszaka jó alkalom arra, hogy valakit arról kérdezzünk, miért választotta a gyógyszerészi pályát. Maróth Annamáriával (23), a SOTE ötödéves gyógyszerészhallgatójával, a budapesti Szent László Patika gyakornokával (X. Kőbányai út 45.) beszélgettünk.

Nátha vagy influenza? Mi a különbség?

Sokan kényszerűségből, vagy a felgyülemlő feladatok miatti plusz munkától tartva megkockáztatják, hogy betegen is elmennek dolgozni vagy az iskolába. Dr. Bibók Zoltánt, a kazincbarcikai Hospifarma Gyógyszertár gyógyszerészét arról kérdeztük, mit tehetünk pl. a munkahelyi vagy iskolai közösségekben terjedő tömeges fertőzések elkerülésének érdekében.

Így kell leverni a levertséget

Közismert tény, hogy a téli időszakban kiemelkedően sokan szenvednek hangulatingadozástól, esetleg depressziótól. A panaszok enyhítésére számos megoldás létezik, és ne csak a közismert, főleg alkoholbevitelen alapuló gyógymódokra gondoljunk! A tartós, egészségkárosító hatásoktól mentes gyógymódok közül mondott el néhányat dr. Fodor Dezsőné, a Fodor Gyógyszertár (1142 Budapest XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 44.) vezetője.

Szellemi teljesítményfokozó módszerek

Legyen az egy hosszú autóút, vizsgaidőszak, tanulási nehézséggel küzdő gyerek vagy határidős munka, a legtöbb emberrel előfordul, hogy tovább kell szellemileg a csúcson lenni, mint amire az előző esti alvás lehetőséget adott. Ilyenkor sokan kávéhoz vagy energiaitalhoz nyúlnak, de ezek hosszú távú hatékonysága igencsak kétséges.

Vérnyomás kisokos

Szinte mindenki ismer olyan embert, akinek magas vagy alacsony a vérnyomása, de tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelent ez, miért fontos, hogy karbantartsuk testünknek ezt a funkcióját? Dr. Nyemcsok Pál, a balatonfüredi Marina Patika (8230 Balatonfüred, Széchenyi u. 55.) vezető gyógyszerésze elmondta, mit érdemes tudnunk a vérnyomásról.

Gyógyhatású szerek csont, izom és izületi sérülések esetére

Néha elég egy rosszul sikerült lépés, és akár hónapokra lemondhatunk a természetesnek tűnő mozgás élményéről. Dr. Bibók Zoltánt, a kazincbarcikai Hospifarma Gyógyszertár (3700 Kazincbarcika, Építők útja 48.) gyógyszerészét az izom- és csontsérülésekről kérdeztük.

Éltető ételek

Egy hosszan tartó betegség komoly változásokat hozhat egy ember, egy család életében, és ez sokszor a táplálkozásra is kiterjed. A különféle, étkezéssel kapcsolatos tanácsok, diéták közül azonban sokszor nehéz választani. Az étrend-kiegészítőkről kérdeztük Lukácsné Dr. Fodor Enikőt, a Fodor Gyógyszertár (1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 44.) munkatársát.

Fáj, de hogyan?

A fájdalom része az életnek. Legyen ez az időjárás okozta fejfájás, sportsérülés vagy egyéb rejtélyes nyavalya, abban biztos mindenki egyetért, hogy minél hamarabb megszüntetjük, annál jobb. Ez persze csak részben igaz, de az sem mindegy, hogy hogyan szabadulunk meg az éppen aktuális kíntól.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!