Popper Péter

(1933. november 19. - 2010. április 16.)
Az emberi lélek legavatottabb ismerője volt. Mindennapi és nem mindennapi problémákról, életről, halálról, magányról és társas kapcsolatokról mesélt magazinunk kamerája előtt.

A dohányzásról vall Popper Péter

Amíg a Földön emberek élnek, addig a testi és lelki funkciók együtt járnak. Nincs olyan testi történés, melynek ne lennének lelki következményei. Ezt néha észre lehet venni, néha nagyon durván jelentkezik, néha nem.

Elhunyt Popper Péter

Itt hagyott minket a Tanár Úr... Két éve dolgoztunk együtt, a kezdetektől velünk volt, olvasókkal és szerkesztőkkel. Egyetlen Szimpatika magazinból sem hiányozhattak útmutatásai.

Idegengyűlölet

Nem fog tetszeni a közönség nagy részének az, amit mondok… Én hosszú idő óta valláspszichológiát tanítok, azzal foglalkozom. Ennek következtében ott látom az idegenekkel való bizalmatlanság és gyanakvás gyökerét, hogy minden kultúrában, – a legősibb kultúrában is –, voltak szentségek, amiket tiszteltek.

A bioritmus egyéni változásai

Óriási fiziológiai kutatásokat folytatnak, hogy az agy miként reagál különböző külső hatásokra. Mondok egy példát: hősiesen vallja nagyon-nagyon sok orvos, fiziológus, hogy a legfontosabb az éjfél előtti alvás, mert ennek regeneráló hatása hihetetlenül lényeges.

Pánik és félelem

A pániknak két fajtája van. Az egyik a pánikroham: rövid ideig tartó rémület, amikor kétségbeesetten keresem egy helyzet megoldását, miközben rettentően félek valami bekövetkeztétől, ennek az összes testi-lelki tünetével együtt.

Derű vagy ború?

Nem tudom megmondani, mitől lesz valaki optimista vagy pesszimista. Még a világhíres pszichoanalitikus, Alexander is elismerte: nagyon sok mindent megértett az emberi lélek működéséből, de ezt az egyvalamit nem.

Az a hatalmas harmadik

Ez a címe Gárdonyi Géza egyik kevéssé ismert regényének. Eljátszik azzal a keleti gondolattal, hogy a megszü-letni vágyó lélek hajtja egymás karjába az általa mamának és papának választott nőt és a férfit, ő sugároz sze-relmet a lelkükbe.

Tévhitek a szerelemről

A lovagkorban egy lovagnak volt egy felesége, aki szülte a gyerekeket, vezette a háztartást, esetleg többségében a gazdaságot is irányította. A lovagnak emellett volt egy szerelme, ami legtöbbször plátói volt.

A valódi biztonság és illúziója

Lurkó kutyám, a szálkásszőrű tacsi krakéler és izgága. Ha sétálunk és szembejön egy nagy kutya, ő pedig szabadon halad mellettem, beáll a lábaim közé, ha azonban pórázon vezetem, megtámadja a másik ebet, mert azt hiszi, egyek vagyunk, és ez biztonságot ad neki.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!