Rák

Minden harmadik rákos megbetegedés megelőzhető lenne

Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és egészséges testsúly. Ezzel az egyszerű recepttel meg lehetne előzni a gyakori daganatok körülbelül egyharmadát - derült ki egy amerikai felmérésből. És ez a becslés nem tartalmazza azokat a daganatokat, amelyek a dohányzás visszaszorításával előzhetők meg.

Rákkeltő, ha a dohányos sok gyümölcsöt eszik?

Egy európai szintű vizsgálat szerint dohányosok esetében a gyümölcs- és zöldségfogyasztás megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A sok gyümölcs és zöldség bevitele nem dohányosok esetében ugyan csökkenti a kockázatot, ám dohányosok esetében viszont éppen ellenkező hatást vált ki.

Hogyan ismerhető fel a petefészekrák?

Alhasi görcs és vizelet-inkontinencia: ezek lehetnek a petefészekrák kezdeti tünetei, melyek mégha izoláltak is, indokul szolgálhatnak egy részletes alhasi kivizsgáláshoz. 

A cukorbaj tovább rontja a rákosok esélyeit

Negyven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a diagnózis felállítását követő években halálos kimenetelű lesz a rákos megbetegedés azok esetében, akik a világ második leggyilkosabb betegsége mellett még cukorbajtól is szenvednek.

A fogínyt is tönkreteszi a cigaretta

A cigaretta számos káros hatása közül most a fogat és a szájat érintő betegségekre hívja fel a figyelmet egy nemrégiben végzett kutatás. A felmérésből ugyanis kiderül, hogy a dohányzók, akár hatszor esélyesebbek a fogínybetegségekre, mint azok, akik nem dohányoznak.

Alvással és sporttal a rák ellen

A rendszeres testmozgás csökkentheti nők esetében a rák kialakulásának kockázatát, ám ez haszontalanná válhat, ha valaki túl keveset alszik - állapították meg amerikai kutatók. A Maryland államban 5968 nő bevonásával végzett tanulmány megerősítette azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek szerint a rendszeres fizikai aktivitás esetén kisebb a rák kialakulásának valószínűsége.

Mellrákot okoznak a vörös húsok?

Egy amerikai kutatócsoport szerint a nagy mennyiségű vöröshús fogyasztása megkétszerezi a fiatal nők mellrákos megbetegedésének esélyét. Amikor a kutatócsoport a vöröshúsfogyasztást összevetette a megbetegedésekkel, kiderült, azoknál a nőknél, akik naponta több mint másfél adag húst fogyasztottak, közel kétszer nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti kétszer vagy háromszor.

Rákot okoz a füstölő?

A füstölők égetése kellemesen édes illatot áraszt, ám a szétterülő füst rendszeres belégzése növeli a légzőszervi rák kockázatát - állítja a Cancer című orvosi szakfolyóiratban októberben megjelenő tanulmány.

Rákkeltő vagy hasznos az agynak?

Korábbi kutatások rendszerint a készülék rákkeltő hatásának vizsgálatára, illetve a jóindulatú agydaganatok keletkezésében játszott szerepére irányultak. Az olasz Fatebenefratelli Kórház kutatói azonban felfedezték, hogy beszélgetés közben, a telefonok által kibocsájtott elektromágneses mező a telefonhoz közeli agykéreg bizonyos sejtjeit ingerli, míg más sejteket gátol.

Káposztával a rák ellen

A káposzta egyik leggyakoribb zöldségünk. Kétéves növény, a második évben palántálják és növesztik fejekbe. Több fajtája ismert, de a leggyakoribb a zöld-fehér káposzta, mely nyár végétől késő őszig tart. A mai kutatási eredmények szerint a káposzta egyik legkitűnőbb rákellenes táplálékunk.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!