egészségtelen ételek

Mit kell tudni a paleolit táplálkozásról?

Egyre többet hallunk a paleolit táplálkozásról, sokan hisznek benne, de legalább annyian vannak azok is, akik megkérdőjelezik a létjogosultságát. Erről beszélgettünk Virágh Barbarával, aki táplálkozási tanácsadóként elsősorban a paleolit életmódban hisz.

Melyik egészségesebb: a margarin, vagy a vaj?

A kérdésre nem létezik egyszerű válasz. A vajnak valóban jóval gazdagabb az összetétele, mint a margarinnak, és számos, zsíroktól különböző anyagot is tartalmaz.

„Éljen szövődmények nélkül!”

Az „Éljen szövődmények nélkül!” elnevezésű, 2-es típusú cukorbetegeknek szóló betegedukációs program során a betegek oktatásán túl a háziorvos és a szakorvos szoros együttműködésére hívta fel a figyelmet a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, a Novartis Hungária Kft. támogatásával.

Mit tehet a szülő az egészséges táplálkozásért?

Egy iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. A fiúknál 12-13 éves korban nagyjából 20 cm-es testmagasság-növekedésre és 20 kg testtömeg-gyarapodásra kell számítani. Ugyanez a lányoknál 10-11 éves korra tehető és kb. 16 cm-es növést, 16 kg-os testsúlynövekedést jelent.

Zöld fűszerekkel a magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul ez az összefüggés nem is kis mértékű, ami azért szomorú, mert a fölös kilók felszedése viszonylag könnyen elkerülhető lenne, hiszen sokszor nem is az ételek mennyiségével van a baj.

A kialvatlanság hizlal

Kialvatlan állapotban ne induljunk bevásárolni, ha nem szeretnénk feleslegesen sokat költeni. Az Obesity folyóiratban közölt kutatás szerint ilyenkor nemcsak többet veszünk a kelleténél, de nehezebben mondunk nemet az egészségtelen ételekre is.

Élő ételek gyerekeknek: áfonyás, diós müzli

Nagy felelősség van a háziasszonyok vállán: az egész család egészsége múlik azon, hogy mi kerül az asztalra, van-e elég vitamin, enzim és életenergia a feltálalt ételekben.

Egy kényes téma: a puffadás

Annak ellenére, hogy manapság szinte már semmi sem számít tabunak, az emésztési zavarok nem tartoznak a társasági beszélgetések kedvenc témái közé. Annál inkább kínos, ha abban a bizonyos beszélgetős társaságban éppen mi vagyunk a puffadás elszenvedői.

A hőségben nagyobb az ételmérgezés veszélye

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre vagy a húsokra gondolunk, pedig a zöldség- és gyümölcsfélék is okozhatnak panaszokat. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket.

A grillezett hús egészségtelenebb, mint hinnénk

A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét és ezáltal fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!