cukor

Ön tudja, mit okozhat a túlzott cukorfogyasztás?

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Ezekkel az édesítőkkel ne pótoljuk a cukrot!

Manapság már számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól. Ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására.

Károsabb lehet a méz, mint a cukor?

A méz esetében gyakran egészségesebb édesítőszerre gondolunk, mint az egyszerű kristálycukornál. Most kiderül, mennyiben tévhit és mennyiben igaz, hogy a méz egészségesebb, mint sok más cukorfajta.

Miért vágyunk az édesre?

Brit kutatók olyan agyi mechanizmusra bukkantak, amely szerintük a cukorban gazdag táplálékok iránti vágyunkat növelheti. Felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet.

Valóban okozhat függőséget a cukor?

Azt állítják a kutatók, hogy az élelmiszerek, köztük a cukor sem okozhat függőséget. Akkor mégis hogyan fordulhat elő, hogy időnként bármit megadnánk egy édes croissant-ért? Mégis drogként működik a szervezetünkben a cukor?

Csoki: mi az igazság, káros vagy sem?

Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

„Édes bűnözés” okosan

Az édes ízt élvezhetjük úgy is, hogy eközben óvjuk fogaink épségét, és megőrizzük testtömegünket. Most kiderül, kik használhatják, kiknek tilos a különböző típusú édesítőszerek használata, és házi praktikákat is ajánlunk az érdeklődőknek.

A túlzott cukorfogyasztás öregít

A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti a bőr korai öregedését okozó és az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét.

Pénzkidobás-e a nád- vagy a nyírfacukor vásárlása?

Felesleges a kristálycukornál jóval drágább nádcukrot megvenni, mert a kettő ugyanaz az anyag. A barna cukor is csak színben tér el a fehértől, a szintén méregdrága nyírfacukornak pedig kevés köze van a nyírfához, valójában a kukoricához áll közel.

A cukor rontja a memóriát

A fruktózban gazdag étrend lelassítja az agyat, rontja a memóriát és a tanulási képességeket.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!