cukor

Ami minden második embert érint

Egyre gyakrabban használt kifejezés és bárkit érinthet, de még mindig sokan összekeverik az inzulinrezisztenciát a cukorbetegséggel. Bár itt is anyagcserezavarról van szó, de a tünetek alapján kevesen fordulnak orvoshoz. A lehetséges következményekről és a megelőzésről Dr. Breyer Helga belgyógyász szakorvossal, a Mens Mentis Egészségcentrum társalapítójával beszélgettünk.

Az alacsony vércukorszint is veszélyes?

A magas vércukorszinttel összefüggő betegségekről úton-útfélen sokat beszélünk, ám ezek ellentétéről, az alacsony vércukorszintről, azaz hypoglikémiáról már jóval kevesebb szó esik a hétköznapokban. Dr. László Zsolt kardiológussal igyekeztünk kicsit tisztába tenni a kérdést.

Tévhit: így sem egészséges a cukor

A cukros ételek kapcsán hajlamosak vagyunk különböző mítoszokkal nyugtatni magunkat, amelyek szerint egészséges is lehet a fogyasztásuk. A Business Insider összeállítása is bizonyítja, hogy ez nincs így.

Cukorbetegek újkori diétája

Az anyagcsere rendellenességei között a cukorbetegség a leggyakoribb. Étkezéssel, helyes életmóddal, megfelelő mennyiségű mozgással sokat javíthat a beteg az állapotán, az egészséges ember pedig elkerülheti a betegség kialakulását. Mely élelmiszerek hatnak kedvezően anyagcserénkre?

Ezektől az ételektől boldogabb lesz

Nem csak a csokoládé, hanem a búzacsíra, a zabpehely, a banán, sőt bizonyos húsok fogyasztása is hozzájárulhat a jó hangulathoz, míg a halaknak és a bogyós gyümölcsöknek fájdalomcsillapító hatásuk van. Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként ezeket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van.

Hogy ne hízzon el a munkahelyén

Az iroda veszélyes hely: számos csapdát rejt a diétázó számára. Elég csak arra gondolni, amikor a friss házas kolléganő hoz egy kis maradék süteményt a lagziból, vagy a főnök születésnapját kell megünnepelni tortával, esetleg a közös túlórázáskor úgy tűnik, “a legegyszerűbb” pizzát rendelni vacsorára. Az alábbi tippekkel viszont megelőzhető, hogy idén a súlyfelesleg legyen a cég ajándéka.

Ön tudja, mit okozhat a túlzott cukorfogyasztás?

Új irányelvet adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a cukorfogyasztásáról, a nemzetközi szervezet azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.

Ezekkel az édesítőkkel ne pótoljuk a cukrot!

Manapság már számos alapanyagot választhatunk cukor helyett a boltok polcairól. Ám ha valakinek inzulinrezisztenciája vagy cukorbetegsége van, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy mely termékeket nem érdemes választania a cukor pótlására.

Károsabb lehet a méz, mint a cukor?

A méz esetében gyakran egészségesebb édesítőszerre gondolunk, mint az egyszerű kristálycukornál. Most kiderül, mennyiben tévhit és mennyiben igaz, hogy a méz egészségesebb, mint sok más cukorfajta.

Miért vágyunk az édesre?

Brit kutatók olyan agyi mechanizmusra bukkantak, amely szerintük a cukorban gazdag táplálékok iránti vágyunkat növelheti. Felfedezésük az elhízás hatékonyabb megelőzéséhez és kezeléséhez vezethet.

Ajánlataink

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!