fűszernövények

Testünket-lelkünket erősíti a gyömbér

A gyömbér több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Üvegházban nálunk is termeszthető ez a széleskörűen felhasználható fűszer- és gyógynövény.

Antibiotikum a természetből: az oregánó

Az oregánó a természet ajándéka, amelynek antibiotikus, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik, ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést, de enyhíti az orrmelléküreg-gyulladást és a tüdőgyulladást is, valamint eltünteti a szemölcsöket és a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.

Fokhagyma: orvosság is, de káros hatásai is lehetnek

Számos pozitív tulajdonsága ellenére a fokhagymának olyan mellékhatásai is lehetnek, amelyek miatt a szervezet számára méregnek minősül. Mire legyünk figyelemmel, ha úgy döntünk, hogy fokozottabb mennyiségben fogunk fokhagymát fogyasztani? Mikor nem ajánlott egyáltalán, inkább kerülendő? És mennyi fokhagyma fogyasztása tekinthető a szervezet számára elfogadhatónak?

Csípős orvosságok a természetből

„Ne használj sok fűszert az ételekhez!” – hangzik a modern kor intelme, de tényleg félnünk kell-e a fűszerektől, vagy csupán arról van szó, hogy ezen a téren se essünk túlzásokba? Mi a helyzet például az egyik leghíresebb hungarikumunkkal, a csípős paprikával? A fűszerek hatásairól Farkas Nándor dietetikussal beszélgettünk.

A gyógyító gyömbér

A gyömbér gyökértörzsét fűszerként és gyógyszerként régóta alkalmazzák. Az indiánok az istenek gyógynövényének tartották, úgy gondolták, hogy a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Vallásos ünnepeik előtt ezért gyömbéres ételeket ettek, hogy leheletük édessé, aromássá váljon, és kedves legyen az isteneknek.

Néhány egyszerű tanács az egészséghez

A fűszerektől a sziesztáig minden kultúrának megvannak a maga módszerei az egészség és a megfelelő testsúly megőrzésére. Az egészséges életmód népszerűsítése jegyében az alábbiakban tíz olyan nemzetközi egészségügyi „titkot” veszünk sorra, amelyek segítenek fittnek és karcsúnak maradni.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!