bélflóra

Kávézással az egészségért

Azt már régóta tudjuk, hogy például a 2-es típusú diabétesz, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás. Egy új kutatás most azt is kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van.

Új felfedezés a mellrák diagnosztikájában

Az MTA-DE Lendület Sejtmetabolizmus Kutatócsoport kutatói olyan változásokat figyeltek meg emlődaganatos betegek bélflórájában (az ún. bélmikrobiomban), amelyek egy székletből kiinduló, otthon elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás alapját adhatják.

Egyre több gyerek szenved bélbetegségtől

Az elmúlt öt évben csaknem ötödével nőtt hazánkban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedő gyermekek száma, ez évente csaknem kétszáz új esetet jelent – mondja Dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

Gyorsan változó bélflóránk

A Nature-ben megjelent kutatás eredményei alapján táplálékunk akár egy héten belül is megváltoztatja a bélflóránkat.

Hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás az immunrendszer fejlődését?

Sokat hallunk a szervezetünkben élő jótékony baktériumokról, és talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?

A gombás megbetegedések komplex kezelése

Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember valamilyen gombás megbetegedésben szenved: a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, az orvostól és a betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes a betegség elhúzódását megelőzni, és a friss elváltozások kezelését mielőbb elkezdeni.

Antibiotikumot csak indokolt esetben szedjünk!

Az antibiotikum-kezelés egyik mellékhatása a súlyos, ún. álhártyás vastagbélgyulladás. Oka, hogy a bélben nélkülözhetetlen feladatokat ellátó „jó” baktériumfajok az antibiotikum miatt elpusztulnak, és helyettük a Clostridium difficile kórokozó szaporodik el.

A bélflóra szerepe

Nincs értelme várni, akkor, ha úgy érezzük emésztésünk nem tökéletes. Ha gyakran puffadunk, étkezés után vécére kell menni, és vagy a széklet sem normális állagú. Érdemes a problémát orvossal megbeszélni.

A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

Szervezetünk folyamatos kölcsönhatásban van a minket körülvevő környezettel, melynek káros hatásaival szemben nap mint nap védekeznie kell. A védekezést többféle sejt és szerv is segíti, melyek együttesen alkotják az immunrendszert. A szervezet különböző „védőhálók” segítségével próbál gátat emelni a „betolakodók” elé.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!