bélflóra

Gyorsan változó bélflóránk

A Nature-ben megjelent kutatás eredményei alapján táplálékunk akár egy héten belül is megváltoztatja a bélflóránkat.

Hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás az immunrendszer fejlődését?

Sokat hallunk a szervezetünkben élő jótékony baktériumokról, és talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. De mi köze valójában a bélrendszernek az egészségünkhöz, és miért fontos már csecsemőkortól kezdődően figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra?

A gombás megbetegedések komplex kezelése

Egyes statisztikai adatok szerint ma már minden negyedik ember valamilyen gombás megbetegedésben szenved: a fertőzött esetek száma, az elváltozások kiterjedése és súlyossága is egyre aggasztóbb. A gombás betegségek kezelése, különösen, ha már nem friss a fertőzés, nagyon nehéz, az orvostól és a betegtől egyaránt sok türelmet kíván. Éppen ezért érdemes a betegség elhúzódását megelőzni, és a friss elváltozások kezelését mielőbb elkezdeni.

Antibiotikumot csak indokolt esetben szedjünk!

Az antibiotikum-kezelés egyik mellékhatása a súlyos, ún. álhártyás vastagbélgyulladás. Oka, hogy a bélben nélkülözhetetlen feladatokat ellátó „jó” baktériumfajok az antibiotikum miatt elpusztulnak, és helyettük a Clostridium difficile kórokozó szaporodik el.

A bélflóra szerepe

Nincs értelme várni, akkor, ha úgy érezzük emésztésünk nem tökéletes. Ha gyakran puffadunk, étkezés után vécére kell menni, és vagy a széklet sem normális állagú. Érdemes a problémát orvossal megbeszélni.

A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

Szervezetünk folyamatos kölcsönhatásban van a minket körülvevő környezettel, melynek káros hatásaival szemben nap mint nap védekeznie kell. A védekezést többféle sejt és szerv is segíti, melyek együttesen alkotják az immunrendszert. A szervezet különböző „védőhálók” segítségével próbál gátat emelni a „betolakodók” elé.

Probiotikumok és a sportteljesítmény

Ki gondolná, hogy intenzív edzésmunka hatására nemcsak az immunrendszerben és hormonháztartásban, hanem a gyomor-bélrendszerben is számos változás következik be. Pro- és prebiotikumokkal megvédhetjük szervezetünket a kedvezőtlen hatásokkal szemben.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!