kalcium

Kiemelkedő magyar eredmények az osteoporosis kezelésében

Az öregedő társadalom világméretű jelenség, és már nem csak a legfejlettebb gazdaságú országokban jelent kihívást az egészségügy és a társadalombiztosítás rendszerei számára. Az időskorúak egyre növekvő aránya következtében drámaian emelkedik számos betegség előfordulási gyakorisága. Ilyen az osteoporosis is, amely egyben komoly morbiditási és mortalitási problémákat jelent.

Mennyi sóra van szükségünk?

A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium (40%) és a klór (60%). A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában.

Honnan tudjuk, hogy elég vizet iszunk e?

Ha valaki 15-20 éve azt mondja, hogy napjainkra az ásványvizek forgalma vetekszik majd az üdítőitalokéval, értetlenül néztünk volna rá. Ma pedig másfél literes PET palack nélkül ki sem lépünk a lakásajtón, különben nehéz lenne a napi előírt 2 liternyi folyadékot legyűrnünk.

Alkalmasak-e a multivitamin-készítmények a krónikus betegségek megelőzésére?

Eddig 13 vitaminról és 15 esszenciális ásványi anyagról mutatták ki, hogy az emberi táplálkozás fontos, nélkülözhetetlen alkotórészei. A felismerést már korán tettek követték: példaként említhető a konyhasó jódozása a golyva megelőzésére, amit az Egyesült Államokban már 1924-ben bevezettek.

Kell e szednünk D-vitamint?

Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné.

A kalciumtabletták fokozzák a szívroham kockázatát

A kiegészítő kalciumpótlás növeli a szívroham kockázatát - erre a következtetésre jutottak a heidelbergi Német Rákkutatási Központ tudósai, akik vizsgálataikról a Heart című folyóiratban számoltak be.

Egészséges, vagy káros a tejfogyasztás?

Bár a tejtermékek finomak, nem mindenki számára élvezhetők. Az emberiség egy része ugyanis nehezen emészti meg a tehéntejet. A felnőttkori tejfogyasztás előnye, hátránya rengeteg vita tárgya. Sokan állítják, hogy a felnőtt szervezetnek nincs szüksége tejre. Mások szerint viszont igenis fontos fehérje- és kalciumforrás.

Melyik vitamin mire jó?

Ma már egész évben hozzá lehet jutni a főbb vitaminforrásokhoz (gyümölcshöz és zöldséghez), csakhogy a korai aratás, a trágyázás és a hosszas szállítás miatt az élelmiszerek sokkal kevesebb hatóanyagot tartalmaznak. Pedig a betegségeket eredményesebben lehet kezelni, ha vitaminokból is megkapja szervezetünk a megfelelő adagot.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!